Közélet

2017.01.29. 08:30

Véradás: akad, aki már 20 éve rendszeresen segít

A véradás egy olyan gesztus, amely semmibe nem kerül, mégis felbecsülhetetlen az értéke. Egyfajta önzetlen segítség, amire csak az időt kell rászánni. Egy olyan világban, amikor a segítségnyújtás igen ritka, ennyit mindenki megtehet, akinek egészsége engedi.

Szilvási Zsuzsa

A szokottnál is többen gyűltek össze a legutóbbi szervezett véradásra Túrkevén. A városban rendszeres időközönként várják a véradókat, most azonban különös aktualitást adott az akciónak, hogy két műtétre váró túrkevei lakosnak is segíthettek azok, akik vérüket adták.
– Egyéb okokból egyszer már elmaradt a protézis műtétem, most bízom benne, hogy a kiírt időpontban el tudják végezni a debreceni kórházban – mondta el az egyik érintett, Kromperger Lajosné Erzsike.
– Az ismerőseim, családtagjaim közül többen eljöttek most vért adni, nagyon hálás vagyok nekik ezért. Remélhetőleg ez is elősegíti majd, hogy a mostani, vérhiányos időszakban is gond nélkül el tudják végezni a szükséges operációkat.

Tátus Sándor több mint húsz esztendeje rendszeres véradó. Most ugyan nem kifejezetten a hívó szóra érkezett, de örömmel segített a kevi betegeknek.
– Eddig 34 alkalommal adtam vért, amikor tehetem, mindig el szoktam jönni – tudtuk meg tőle.
– Bár közvetlenül szerencsére még sosem voltam érintett, fontosnak tartom, hogy ily módon segítsek azoknak, akiknek szükségük van erre. Mivel nullás a vércsoportom, gyakorlatilag bárkinek felhasználható a vérem.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] átus Sándor nullás vércsoportjának köszönhetően sok-sok betegen segíthet azzal, ha részt vesz a véradásokon FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Amint Tátus Sándor hozzátette, különösen örül neki, hogy az utóbbi időben a véradókat értesítik azon a napon, amikor felhasználják az általuk adott vért. Az üzenet szövege: „Köszönjük, hogy véradásával hozzájárult egy beteg gyógyulásához! Az Ön által adott vért a mai napon szállították ki a kórházba! Szép napot! OVSZ”.
– A köszönetnyilvánításnak erről a formájáról nem is hallottam addig, míg a telefonomra meg nem érkezett egy ilyen üzenet – teszi hozzá.
– Meglepődtem, de nagyon jó érzés volt azt látni, hogy gondoltak rám. Hosszú évekkel ezelőtt volt ehhez hasonló köszönetnyilvánítás, amikor még azt is közölték az érintettel, hogy kinek tudtak segíteni a véradással. Sőt, nem egyszer az is előfordult, hogy közös találkozót szerveztek a véradók és a vért kapók között.

Jól működik ez a fajta rendszer

Az irányított véradás régóta működő, jól bejáratott rendszer, melynél általában barátok, családtagok vállalják a véradást, meghatározott célra. Az Országos Vérellátó Szolgálat törekszik is rá, hogy Magyarországon is elterjedjen ez a fajta véradás. A lényeg, hogy minél több egészséges ember adjon vért, már pedig ha valaki érzelmileg közelebb áll a problémához, nagyobb az esély erre. Elsősorban tervezett beavatkozások esetén szokott ez előfordulni annak érdekében, hogy a szükséges vérmennyiség mindenképpen rendelkezésre álljon az adott intézményben, még akkor is, ha előzőleg esetleg több komoly baleset sérültjeit is operálni kellett, s ezzel nagy mennyiségű vérkészítményt használtak fel. Ráadásul ilyenkor sem úgy kell elképzelni, hogy szó szerint magával viszi a vért a páciens a beavatkozáshoz, hanem a vérellátó ad igazolást a korábban levett vér mennyi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!