Közélet

2017.03.17. 13:50

Megérkeztek a patikákba a kanyaró elleni oltóanyagok

Egyre többen keresik a kanyaró elleni védőoltásokat megyénk gyógyszertáraiban. Csütörtökön megyénk számos patikájába ki is szállították a megrendelt készletet a nagykereskedők.

Sz. Zs.

– Elsősorban olyanok keresik az oltóanyagokat, akik erdélyi utazást terveznek a következő hetekben-hónapokban – mondta el kérdésünkre válaszolva Nyitrai Kálmánné, az egyik szolnoki gyógyszertár vezetője.
– Szeretnénk mielőbb kielégíteni a felmerülő igényeket.

A betegség megelőzése érdekében hazánkban közel ötven éve a kötelező védőoltások között szerepel az MMR-vakcina. A hosszú távú védettség kialakítását 1989-ben kezdték, azóta dupla oltást kapnak a gyerekek. A két dátum között születettek többsége viszont csak egyszer kapta meg a kanyaró elleni védőszert – náluk feltehetőleg csak részleges védelem alakult ki –, míg az 1969 előtt születettek esetében az nyújthat védelmet, hogy korábban már átestek a betegségen.

– Külön tájékoztatót kaptunk arra vonatkozóan, hogy a különböző korúaknak milyen fajta oltásban kell részesülniük – tette hozzá a gyógyszerész. Mivel nincs országos kanyarójárvány, elsősorban a legveszélyeztetettebb korosztály, valamint a foglalkoztatási csoportba tartozók számára érdemes felvenni az oltást. Ugyanakkor a védőoltás sem veszélytelen, ugyanis a kombinált, három vírust tartalmazó anyag a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél szövődményeket okozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!