Közélet

2016.02.16. 12:59

Két hely, ahová az orovosk nem akarnak menni

Három kunsági településen továbbra is gondot okoz a felnőtt- és gyermekorvoshiány. A Kendereshez tartozó Bánhalmán majd egy évtized(!) utáni sikertelen hirdetést követően, januártól vegyes körzet kialakításával oldódott meg az állandó ellátás.

Szoljon.hu

Happy doctors in hospital gowns

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Kunmadarason az önkormányzat közel hatvanmillióból felújította a rendelőt, így sem találnak orvost, helyettesítéssel oldják meg a gyerekek ellátását. Kisújszálláson egy évig kerestek új gyermekorvost, végül a testület úgy döntött, összevonja a két körzetet.

Kunmadarason több orvosi állás is betöltetlen, hiába pályáztatnak, sőt újítják fel még a rendelőt is.

– A nagyközségben három felnőtt-háziorvosi körzet működik, mindhárom körzetet területi ellátási kötelezettség terheli – mondta el lapunknak dr. Vincze Anita jegyző.

Az egyik körzet háziorvosa dr. Tóth István, ő vállalkozása keretében látja el a betegeket. A 0052-es számmal ellátott körzet azonban 2012 eleje óta betöltetlen. A körzet helyettesítését az önkormányzattal kötött helyettesítési szerződés alapján dr. Tóth István látja el. Ezzel azonban még nincs vége: az 0053-as körzet 2014 márciusától szintén betöltetlen, bár helyettesítés azóta is van. Mindkét felnőtt-háziorvosi körzet álláshelyét folyamatosan pályáztatja az önkormányzat, de a kiírásokra pályázat soha nem érkezik.

– Sajnos a fogorvosi körzetünk is betöltetlen 2009 májusától. A fogászati ellátás folyamatos biztosítására az önkormányzat ugyan kötött helyettesítési szerződést egy fogorvossal, aki azonban csak heti tizenöt órában végzi a fogászati alapellátási feladatokat. A gyermek-háziorvosi körzetünk ellátását az előző gyermekorvos tavaly június végén történő nyugdíjba vonulása óta szintén helyettesítési szerződések kötésével oldaná meg önkormányzatunk, heti minimum tíz óra rendelési időben.

Erre közel hatvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, melyből a felújítások után új, modern rendelőbe költözött át a rendelő – egyelőre azonban állandó orvos nélkül...

A közeli Kisújszálláson sem jobb a helyzet, ott egy éve kerestek hiába gyermekorvost, most lépnie kellett az önkormányzatnak. A dr. Molnár István tavaly januárban bekövetkezett tragikus halálával előállt helyzet megoldását eddig kereste az önkormányzat, és most sem találta meg.
– Képviselő-testületünk tavaly több alkalommal is tárgyalta a betöltés és a feladatellátás kérdését a szóban forgó  gyermekorvosi körzet esetében. Részletesen próbáltuk elemezni a lehetőségeket az év folyamán. Meghirdettük az állást, de sajnos nem volt rá jelentkező. Közben Bozó Erzsébet doktornő szerencsénkre több kollégájával együtt elvállalta a helyettesítést – foglalja össze az előzményeket Tatár Zoltán alpolgármester.

– Legutoljára januárban tárgyaltunk a gyermekorvosi körzetről. Az egy év lejártáig a praxisjog az örökösé, addig az önkormányzat nem tud mit csinálni. A gyermeklétszámot figyelembe véve két lehetőség maradt: továbbra is fenntartja az önkormányzat ezt a két praxist, vagy összevonja. A megüresedett praxisban jelentősen kevesebb is volt a gyermeklétszám, és várhatóan ezután is csökkenni fog, a képviselő-testület azonban mindent mérlegelve, először  szerette volna fenntartani ezt a másik praxist is. Végül szakmai véleményeket összegezve úgy döntött a testület, hogy összevonja a két körzetet, tehát ezután Kisújszálláson egy gyermekorvosi körzet lesz – amint lejár az az ominózus egy év. A szerződés előkészítése már folyamatban van. A rendelés helye változatlan lesz, csak egy rendelőben történik – tette hozzá Tatár Zoltán, aki arra is kitért, hogy a két esztendeje kialakított gyermekorvosi körzet másik rendelőjében az iskolaorvosi feladatokat, szűréseket fogják a szakemberek elvégezni, tehát nem mennek kárba a felújított helyiségek.

A témában kerestük a doktornőt is, aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!