2013.08.02. 14:51
Figyeljünk a melegben az élelmiszereinkre!
Ne vásároljunk egyszerre túl nagy mennyiségű romlandó élelmiszert! Ez az egyik fontos dolog, amire a melegben felhívják a figyelmet a szakemberek.
További fontos élelmiszer-biztonsági szabály, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás helyétől az otthoni hűtőszekrényig a legrövidebb ideig szállítsuk! Ha lehet, a szállításhoz thermo-tasakot használjunk. A már megvásárolt élelmiszereket egyéb ügyeink intézése alatt ne hagyjuk a napon álló gépkocsiban!
– Ne csak a héjastól fogyasztott gyümölcsöket, hanem a dinnyét is mossuk meg, mielőtt felvágjuk – figyelmeztetnek a szakemberek. Arra is felhívják a figyelmünket, hogy a házi nyers tejet minden esetben fel kell forralni! Az állatról emberre terjedő fertőző betegségek között ugyanis sok olyan van, amely a tej közvetítésével terjed. A tejbe bekerülő baktériumok vagy vírusok a tejet nyersen fogyasztóknál súlyos. A nyers tej fogyasztásának nincsenek olyan előnyei a hőkezelt tejjel szemben, amelyek miatt érdemes lenne a fertőzés veszélyét kockáztatni! Ezért a termelőnél vagy piacon árult nyers kecske- és tehéntejet csak forralás után fogyasszuk.