Közélet

2017.05.23. 09:30

Az oltás, melynek legfőbb mellékhatása a borsos ára

Banálisnak tűnik, kisgyermekek számára mégis könnyen végzetessé válhat egy hasmenéses betegség. A gyermekorvosok ezért azt szorgalmazzák, hogy a rota vírus elleni vakcina kerüljön be a kötelező oltások közé.

Szilvási Zsuzsa


Alig néhány héttel ezelőtt tragédiával végződött az az eset, amikor Lakitelken egy óvodás korú gyermek kapta el a rota vírust. A hasmenéssel, hányással járó betegség rendkívül gyorsan vezethet kiszáradáshoz, ezért különösen veszélyes a kicsik számára. Létezik ugyan oltás ellene, ám meglehetősen borsos áron, így sok család nem engedheti meg magának, hogy a gyermekenként több tízezer forintba kerülő oltóanyagot kifizesse.

– Koraszülött ikergyermekeim esetében különösen fontosnak éreztem a rota vírus elleni cseppek beadását. Születésük után egy hónapot töltöttünk kórházban, nem vágytunk vissza oda. Márpedig tudom, hogy az a vírus hamar kiszáradást tud okozni egy gyereknél, amit infúzióval kell kezelni. A cseppek beadása semmiféle fájdalmat nem okozott a kicsiknek, a gyógyszer ára pedig a babakelengye összköltségeihez képest elenyésző költséget jelentett – mesélte a szolnoki Andrea, akinek lányai ma már iskolába járnak.
– Úgy gondolom, ami ellen lehet, érdemes védeni a gyermekek szervezetét – mondta el lapunk kérdésére válaszolva dr. Kiss László szolnoki gyermekorvos. – A rota vírus elleni vakcinát mindenképpen ajánlani szoktam, hiszen ezt ráadásul szájon át adjuk, így még oltással sem kell terhelni a piciket. Egyetlen mellékhatása az ára, ami bizony igencsak megterhelő a családok számára. Szolnokon viszont legalább a leginkább veszélyeztetett alacsony születési súlyú, illetve koraszülött babák számára térítésmentesen biztosítja ezt az önkormányzat, ők szinte kivétel nélkül megkapják.

A megyeszékhelyen valóban évek óta működik az a program, melynek keretében nem kötelező oltásokkal védik a gyermekek szervezetét. Ennek jelenlegi eleme a rota vírus elleni vakcina, amelyet bizonyos kör kaphat meg ingyenesen.
– Még 2015-ben döntött úgy a város önkormányzata, hogy a kedvezményezettek – a népmozgalmi adatok alapján évente mintegy 45–50 gyermek – számára biztosítja a rota vírus elleni védőoltást – tudtuk meg Zornánszki Ildikótól, az egészség- és családügyi osztály vezetőjétől. – Mostanáig 109 újszülött részesült ingyenesen a védőoltásban. Az önkormányzat a védettség kialakításához szükséges dózist, vagyis a három védőoltásból álló teljes oltási sorozatot finanszírozza.

A legtöbb család örömmel fogadja a lehetőséget, eddig mindössze egy–két esetben fordult elő, hogy a törvényes képviselő nem járult hozzá az oltáshoz. Ezeknek leginkább orvosi indoka volt.
A gyermekorvosok egyre erőteljesebben szorgalmazzák, hogy a rota vírus elleni oltás kerüljön be az országosan kötelező oltási programba is. Bár sok eset nem is kerül a statisztikákba, becslések szerint akár ötvenezer gyermeket is érinthet éves szinten ez a fertőzés.

Nem kell külön kérelem

A szolnoki önkormányzat által biztosított védőoltásban az alacsony születési súlyú, illetve idő előtt született szolnoki babák részesülhetnek. Az oltási sorozat megkezdésére a csecsemő 3 hónapos kora előtt van lehetőség. Az oltóanyag biztosítására közigazgatási eljárás keretében van lehetőség, melyet a város jegyzője a területi védőnő jelzését követően hivatalból indít meg. Az oltóanyag újszülött részére történő biztosításához szükség van a gyermek törvényes képviselőjének hozzájárulására (nyilatkozatára) is. A szülőknek nem kell külön kérelmet benyújtaniuk ez ügyben az önkormányzathoz.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!