Gazdaság

2013.08.27. 18:19

Több szakmában szinte vadásszák a magyarokat a külföldi cégek

Egyes szakmákban szinte vadásszák a nyugati országokból a magyar munkaerőt. Szakmailag és nyelvileg is kiképzik a jelentkezőket, részben átvállalva és megelőlegezve a költségeket. Biztos munkát is adnak – „hűségszerződésért”.

Szoljon.hu

Good service

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Új trend jelent meg a munkaerőpiacon: nagyobb külföldi cégek úgymond hűségszerződéssel kötik le azokat, akiket foglalkoztatni szeretnének. Cserébe nyelvi és szakmai képzést biztosítanak, ha szükséges, s ezek költségeit részben átvállalják, illetve a tanulókra eső részt megelőlegezik. Vagyis gyakorlatilag ingyen kap valaki a munkához szükséges nyelvtudást és szakmai képzést.


A rájuk eső részt pedig kis részletekben kell törleszteni a leendő külföldi munkabérből, ami jóval magasabb a hazai átlagbérnél. Lapunkhoz egy jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező cég felhívása jutott el, amely várja azokat, akik (adott esetben) ápolónak állnának Németországban, legalább két évre. A munka tehát nemcsak lehetőség, hanem kötelező is. Ám, gyakorlatilag tálcán kínálják azoknak, akik megfeleltek, és vállalják az elkötelezettséget. Munkaerő-piaci szakemberek szerint nem kérdés, hogy az efféle ajánlatok megkönnyítik a döntést azoknak, akik eddig végzettségük, nyelvtudásuk vagy amiatt nem utaztak el, mert féltek attól, hogy találnak-e majd munkát. Persze, aki visszalép, annak adott esetben súlyos összegeket kell kifizetnie.

A hűségszerződés más területeken is jellemző, például nem egy helyen a vendéglátásban is. Ismereteink szerint ismét nő a külföldi munkavállalásban gondolkodók száma. Sokan azonban még mindig nyelvtudás és szakmai tapasztalat nélkül vágnának neki.
– Ez azonban nem járható út – állítja az újszászi Bene Mariann, aki már több mint tíz esztendeje dolgozik külföldön. A most 34 esztendős fiatal nő itthon nem talált munkát állattenyésztői középiskolai végzettségével.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A vendéglátásban is sokan próbálnak elhelyezkedni Németországban, Ausztriában egyaránt. Képünk illusztráció.
[/caption]
– Alkalmi munkáimból nem tudtam megélni, ekkor döntöttem el, hogy külföldön próbálok szerencsét. Először egy dunai folyami hajón kaptam állást, ott szembesültem először azzal, hogy nyelvtudás nélkül még a hajó mosodájában is nehéz a talponmaradás. Ha jól és keményen dolgozol, megkapod a „hűségszerződésedet” a következő idényre is. Mariann elmondja, már külföldön sem egyszerű elhelyezkedni, főleg, ha valakinek nincsen piacképes végzettsége és jól hasznosítható nyelvtudása. Neki például a portugál fiatalokkal kell folyamatosan „versenyeznie”, akik messze földön híresek a teherbírásukról és arról, hogy jóval alacsonyabb fizetésért is képesek dupla annyit dolgozni, mint mások. A szakmunkások valamivel könnyebb helyzetben vannak. A Jánoshidán élő, remek szakember hírében álló Nagy Sándorért két kézzel kaptak nyugaton: hegesztőként, karosszéria-lakatosként alig pár hét alatt el tudott helyezkedni.

– Bár nem látom minden hétvégén a családomat, azért havonta-kéthavonta haza tudok jönni, akár több napra is. Kinti fizetésem pedig többszöröse annak, mintha maradtam volna a hűtőgépgyárban, szalag mellett. A tehetséges fiatalokat tehát egyre nehezebb hazánkban tartani. Sokan családostól költöznek ki külföldre a jobb megélhetés és munkahelyi előrelépés reményében. Mint például a szolnoki Tajta Csaba, aki jelenleg Kazahsztánban él feleségével, két kisgyermekével, és természetesen itt is dolgozik szervizmérnökként.

– Szűkebb rokonságomból négyen döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Én a családomat is vittem magammal az ázsiai országba, ami nagy lépés volt az életünkben. Két éve vagyunk kint, nehéz volt beleszokni az itteni kultúrába. De mára már barátokat is szereztünk, kizárólag a helyiek közül, hiszen magyarral még csak nem is találkoztunk eddig. Hogy mikor jövünk haza? Egyszer biztosan, de nem a közeljövőben.

Akár mi magunk is leellenőrizhetjük a munkaerő-közvetítő cégeket a neten

A munkaerő-közvetítő ingyenes az Európai Unióban, zért senkitől sem lehet pénzt érni, hangsúlyozta egy munkaközvetítő. Ugyanakkor hallani, hogy nem egy cég próbálkozik különféle költségekre, dminisztrációra, fordításra omoly pénzeket elkérni, gyakorlatilag kicsalni a munkát eresőkből. A kapcsolódó, de angsúlyosan nem kötelező szolgáltatásokért persze bárki kérhet pénzt, például nyelvi kurzusért vagy szakmai képzésért.

Érdemes ellenőrizni a neten azt a céget, amellyel kapcsolatba lépnénk. A foglalkoztatási szolgálat honlapján kideríthető, valóban működő, bejegyzett céggel van-e dolgunk. De sokatmondó az is, van-e közösségi oldala egy közvetítőnek, s ha igen, azon milyen visszajelzések vannak. A szakember figyelmeztetett: erős kivétel a biztos munka nyelvtudás, végzettség és tapasztalat nélkül, de még ezek birtokában se induljon senki neki a világnak félretett pénz nélkül.

Fiatalok, idősek, diákok és szakemberek

A hagyományosnak számító célországok, Németország, Ausztria és Anglia vezetik a sort még ma is a külföldön munkát kereső magyarok körében, tudtuk meg Szőnyegi Krisztinától, egy Európai Információs Pont információs menedzserétől. Kiemelte azt is, hogy tapasztalataik szerint ma gyakorlatilag minden korosztály próbálkozik vagy kacérkodik a külföldi munkával, de meglehetősen sok az ötven feletti és a fiatal. Az biztos, hogy jó szakemberekből nyugaton is hiány van, így lakatos, hegesztő, hentes vagy éppen szakács jó szakmai nyelvtudással és munkatapasztalattal nagyon könnyen kap munkát, kiváló fizetésért. Ami Szőnyegi Krisztina szerint talán a legnagyobb újdonság, hogy egyre több a jövőbeni terveik miatt már most náluk érdeklődő középiskolás. Őket egyébként leginkább a külföldi tanulmányok és nyelvi kurzusok érdeklik.

A jókat nehéz itt tartani

Több olyan jó hírű, valamely szakmunkában erős vállalkozóval is beszéltünk, akik arra panaszkodtak, hogy nagy általánosságban a jó tanulókat szinte lehetetlen idehaza tartani. Az iskolát elvégzik, közben náluk vannak szakmai gyakorlaton, s hiába ajánlanak nekik idehaza magasnak számító kezdő fizetést, remek körülményeket, ők tisztában vannak azzal, hogy külföldön két kézzel kapnak utánuk – és rendszerint el is mennek.

Érdemes ellenőrizni a neten azt a céget, amellyel kapcsolatba lépnénk. A foglalkoztatási szolgálat honlapján kideríthető, valóban működő, bejegyzett céggel van-e dolgunk. De sokatmondó az is, van-e közösségi oldala egy közvetítőnek, s ha igen, azon milyen visszajelzések vannak. A szakember figyelmeztetett: erős kivétel a biztos munka nyelvtudás, végzettség és tapasztalat nélkül, de még ezek birtokában se induljon senki neki a világnak félretett pénz nélkül. A vendéglátásban is sokan próbálnak elhelyezkedni Németországban, Ausztriában egyaránt. Képünk illusztráció. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!