Gazdaság

2013.03.27. 18:18

Életmentés jobb esélyekkel: új és korszerű

Megérkezett Túrkevére a várva várt mentőautó március elején. A gyors segítségnyújtást ezentúl a sárga autóval biztosítják a településen a mentők.

Békési Brigitta

– Nagyon örültem, hogy végre megérkezett a null-kilométeres mentőautó a túrkevei mentőállomásra március elején – mondta szomszédai nevében is a túrkevei K. Andrásné.

– Mi tagadás, vártuk már nagyon! A régi már nagyon korszerűtlen volt, sok kilométert futott. Bevallom őszintén, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat, mióta megérkezett a sárga kocsi. Ha ne adj'' Isten úgy alakulna, még véletlenül sem fog megfordulni a fejünkben, hogy lerobban a minket szállító jármű. Megérdemelték már a mentők, hogy korszerű kocsival szállíthassák a betegeket – fűzte hozzá.


– Az elmúlt esztendő elején egyeztettünk az illetékes mentőszolgálattal, hogy a nyolc órás, egyik gépkocsi elvezénylését követően a 24 órás gépkocsit újra cserélik – jegyezte meg dr. Szabó Zoltán polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a túrkevei mentőállomás több évtizeden keresztül a Petőfi Sándor és a Kenyérmezei utca sarkán lévő állami tulajdonú épületben működött. 2006 januárjában örömmel vették át az új mentőállomást a Ducza utcában. Egy 8 és egy 24 órás szolgálatot ellátó mentőautóval vállalta annak üzemeltetését az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).


– Az elmúlt évek statisztikai adatai azt mutatták, hogy a nyolc órás gépkocsi túrkevei állomásoztatása helyett, annak mezőtúri és kisújszállási négy-négy órás állomásoztatása a célszerű, ezért elvezényelték városunkból – tette hozzá a polgármester.
– A 2005-ben a városnak az OMSZ-szel kötött szerződését módosítani kellett. A tavalyi évtől már csak egy gépkocsi állomásozik Túrkevén, 24 órás szolgálatot ellátva.
– A módosítás nyomán kaptunk ígéretet, hogy új gépkocsi telepítésére kerül sor városunkba, ez év folyamán – folytatta a polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Korszerű, jól felszerelt mentőgépkocsival biztosítják az ellátást a városban. Fotó: Csabai István
[/caption]
– Valóra vált reményünk, március elejétől egy modern eszköztárral felszerelt mentőautó biztosítja a gyors segélynyújtást, a szakszerű személyzet segítségével, akik összesen tízen vannak.
– A régi, elhasználódott túrkevei mentőkocsit cseréltük le – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.
– Az új jármű egy korszerű, jól felszerelt, sárga színű (európai uniós mentőszín) Volkswagen Crafter mentőgépkocsi, melyből összesen 60 darab állt szolgálatba az elmúlt hónapokban – tette hozzá, majd beszámolt az előzményekről is.


Az Országos Mentőszolgálat 2003 decemberében kötött, mentőgépkocsi beszerzésre vonatkozó öt éves keretszerződése 2007. december 31-ig biztosított lehetőséget arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi tárca a mentőszolgálat számára új autók beszerzéséről gondoskodjon.
– Sajnálatos, hogy 2008. január 1-jétől a kormányváltásig nem került sor új mentőautó megrendelésére, még sajnálatosabb, hogy egészen addig az időpontig gyakorlatilag semmi érdemi előkészület nem történt erre vonatkozóan – folytatta Győrfi Pál.

– Így a mentőgépkocsipark elöregedett, a gépjárművek nagy része jelentős futásteljesítményük és életkoruk miatt is gyakran javításra szorul. A javításra váró, átmenetileg kiesett állomány jelentősen nehezíti a biztonságos működtetéshez szükséges feltételek teljesítését. A már beszerzett, vagy beszerzés alatt álló összesen 121 darab mentőautó után a közeljövőben az Országos Mentőszolgálat további nagyléptékű mentőjármű vásárlást tervez, melyre európai uniós forrás teremt fedezetet – jegyezte meg.


Beszerzett gépkocsik az OMSZ-nél


2010 végén: 849 millió 37 darab „C” típusú eset-rohamkocsit (plusz egy darab adomány gépkocsit az Evangélikus Egyháztól)

2011: 750 millió 23 darab „B” típusú mentőgépkocsi, valamint eszközök, műszerek

2012: 1,45 milliárd 60 darab „B” típusú mentőgépkocsi

Forrás: OMSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!