Bulvár

2012.11.27. 07:45

Alig hozta ki a boltból, szétesett a frissen vásárolt áru

A hivatal szó a folyamatosan javuló ügyintézési stílus ellenére még ma is sok emberben kelt ellenérzést. A közelmúlt egyik esete mindenesetre az ő számukra is biztató üzenet lehet.

Szoljon.hu

Young woman with pushcart in supermarket

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Nehezemre esik már a cipelés, ezért venni akartam magamnak egy kerekes bevásárlótáskát – meséli a velem szemben ülő szolnoki hölgy. A városközpontban talált is egy áruházat, ahol többfélét látott belőle, s kiválasztott magának egy szemre megfelelőt. Azt azért megérdeklődte, mennyire erős, mert meg kell gondolnia, mire költ a nyugdíjából, de a megnyugtató választ követően új szerzeményével elindult hazafelé. Nem jutott messzire.
<hirdetés>
– Nem mehettem többet húsz-harmninc méternél a magam után húzott teljesen üres táskával, amikor éreztem, hogy akadozik valami miatt. Előbb kiesett az egyik, nem sokkal utána a másik kereke is – meséli.
Mivel nem járt még messze az üzlettől, visszavitte a pórul járt alkalmatosságot, és kérte vissza a pénzét. Némi vita után azt a választ kapta, hogy rendben van, visszaveszik, de a pénzét nem kaphatja vissza, azt csak levásárolni lehet.

Mivel semmire nem volt szüksége az üzletből, ragaszkodott a pénzéhez, már csak azért is, mert csekély nyugdíjából még ezt a pár ezer forintot sem dobhatja ki fölöslegesen. Nem jutottak megegyezésre, így a tulajdonossal akarta megbeszélni a dolgot, ami közel egyórás várakozás után sikerült, miközben többször biztosították arról, hogy úgy sem jut vele semmire, mert az egy szót sem tud magyarul.

– Persze kiderült, hogy semmi gond a nyelvtudásával, de olyan gorombán viselkedett, hogy végül megalázva ott hagytam és elhatároztam, hogy most már mindenképpen dűlőre viszem a dolgot – meséli.
- Mondtam, hogy megyek a fogyasztóvédelemhez, amire közölte, oda megyek, ahova akarok. Ami miatt most itt vagyok, az a kellemes meglepetés volt, ami ezután következett. Ahogy a hölgy megérkezett a fogyasztóvédelemhez teljesen más fordulatot vettek az események. Az lett a dolog vége, hogy az ügyintéző hölgy, miután látta, hogy nehezére esik a járás, kocsival visszavitte az üzletbe, s határozott fellépésével rövid idő alatt dűlőre vitte az ügyet.
– No, főleg ezt szerettem volna elmondani, nem is a kereskedő gorombaságát, annyira jól esett a dolog – fejezte be történetét idős olvasónk.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget is, ahol dr. Lipták Gergely igazgató elmondta, a kolléganői az eset körülményeire való tekintettel az ő engedélyével intézkedtek azonnal. Nem ez az általános eljárási gyakorlat, de mivel egyszerű és egyértelmű helyzetről volt szó, mintegy közvetítőként jártak el a két fél között. Így az ügy szerencsésen és gyorsan lezárult, a hölgy visszakapta a pénzét, a kereskedő felé – mivel a panasz megoldódott – nem indult eljárás.

Amikor lehetőség van rá, szívesen segítenek ilyen formában is. Ehhez persze kellett a hölgy tudatos fogyasztói magatartása is. Tudta, hová kell fordulnia és nem várt vele napokig, hetekig és a pénztári bizonylata is megvolt. Ennek hiányában gyakran ők sem tudunk segíteni.


Gyerekeknek szóló interaktív honlapot indított az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) gyerekeknek szóló interaktív honlapot indított – közölte a hatóság. Az óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült weboldalon (www.nfhokoskosar.hu) játékos megközelítéssel kívánják felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra.

Közleményében az NFH hangsúlyozza: a Magyarország középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv kiemeltként említi a tudatos fogyasztóvá válás segítését a gyerekek körében. A hatóság eddig is kiemelt feladatként kezelte a fiatalkorúak, gyermekkorúak tudatos fogyasztóvá válását, ennek érdekében előadásokkal, laboratóriumi nyílt napokkal és vetélkedőkkel igyekezett elősegíteni a fogyasztóvédelmi ismeretek széleskörű terjesztését – írja közleményében az NFH, amit az MTI ismertetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!