Hírek

2004.11.02. 02:22

Falfirkák utcája

Forgalmas, zajos, mégis szerethető ez az utca. Diákokkal, munkába siető budaiakkal van tele. Kár, hogy se közlekedni, se parkolni nem lehet benne.

Lázin M.–Tóth T.

Két intézmény viseli Karinthy Frigyes nevét a róla elnevezett lágymányosi utcában. A kiállításokat, előadó-művészi és zenei programokat kínáló Karinthy Szalon, valamint a szocreál stílust az utókornak megőrző Karinthy étterem. Ma már szinte csak ennyi költőiség van ebben az utcában.
Ma elsősorban falfirkáival hívja fel magára a figyelmet ez a korántsem csendes utca. Szinte minden épületet, kirakatot, telefonfülkét beborítanak a „fiatal művészpalánták alkotásai”.

Az utca másik oldalán néhány 19. század elején épült ház bújik meg csendesen, és kissé elhanyagoltan. Egyiknek polgárok, másiknak egy távközlési óriáscég a lakója. Az utcában azonban nem ezek az épületek vannak túlsúlyban. Az egyszerű, szürke, szögletes stílusjegyek az uralkodók. Ilyen épületben vannak az egészségügyi intézmények, az egykori pártirodák és a Lágymányosi könyvtár is.

Egy utca történelme

A Karinthy Frigyes út és szűkebb környezete a középkorban árterület volt. Egy 1876-ban keletkezett térkép szerint a Duna felé eső végén a Kőolaj Finomítógyár Rt., míg a másikon, a mai Móricz Zsigmond körtérnél a Budapesti Géptéglagyár Rt. telepei feküdtek.

A korabeli elképzelések szerint a XI. kerület e részét elsősorban iparterületként kívánták hasznosítani. Olyannyira, hogy még az 1896-ban készült térképeken is így szerepeltették.

A Karinthy Frigyes út a múlt század elején Budai, majd 1909-től 1948-ig Verpeléti út névre hallgatott. A környékbeli házakban elsősorban a középpolgárság és a jobb módú hivatalnokréteg vásárolt magának lakást.

Nagy a nyüzsgés itt

Rövid, forgalmas, zajos utca – harsogja keresztül a tülkölést Makai József (53) újságárus. Mindezek ellenére szerethető, mert állandóan nagy a nyüzsgés. A legnagyobb problémát a parkolás jelenti. A falfirkálók is rengeteg bosszúságot okoznak, félévente festetem a bódét. Sótonyiné dr. Matya-sovszki Mária közjegyző nem érti, miért kellett ide bicikliutat festeni, bár hoszszú évtizede itt él, még egyet sem látott. – Nyáron le szoktunk menekülni a Balatonra! – summázza mondanivalóját a helyi lakos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!