Lezárult egy korszak

2 órája

Még utoljára, 9 emberrel nyert a Szolnok Fanatic, aztán csendben elbúcsúztak egymástól a játékosok

Visszalépett a bajnokságtól a vármegye III.-ban szereplő Szolnok Fanatic. Az együttes több problémával is küszködött, mielőtt bővítette volna a megszűnt szolnoki focicsapatok sorát, többek között pályája és normális utánpótlása sem volt. A Fanatic visszalépésének okairól, a klub szűk tíz éves történelméről és a mai amatőr futball problémáiról Szabó Zoltánnal, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Kovács Levente

Mindössze öt fordulót követően visszalépett a vármegye III.-as bajnokság küzdelmeitől a Szolnok Fanatic SE. A szolnokiak a Berekfürdő elleni meccsre már nem utaztak el, előtte viszont óriási bravúrral fejezték be karrierjüket, amikor is kilenc emberrel kiállva is legyőzték a Jászágó együttesét. A folyamatos létszámhiány miatt pedig inkább a befejezés miatt tette le voksát a klub.

Szolnok Fanatic, megszűnt szolnoki focicsapatok, TAO támogatás
Közel tíz évig volt része vármegyénk labdarúgásának a Szolnok Fanatic
Fotó: Pesti József/ MW-archív

–  A döntés azért született meg, mert létszámhiánnyal küszködtünk és ennek így nem láttuk értelmét – nyilatkozta híportálunknak Szabó Zoltán, a Szolnok Fanatic elnöke. – A Lurkó Focimánia elleni kupameccset le kellett mondanunk, a Jászágót két hete kilenc emberrel győztük le, és a Berekfürdővel szembeni mérkőzésre sem tudtunk volna már kiállni tizenegy emberrel. A harmadik létszámhiányos kiállás után már pontlevonás és pénzbüntetés is jár, ami anyagilag és szakmailag sem érte volna meg, hiszen hiába nyerünk meccseket, ha a pontunk nem gyarapodik. Emiatt döntöttünk úgy, hogy visszalépünk a bajnokságtól idén. Nem voltunk könnyű helyzetben, nem volt saját pályánk, csak egy U7-es utánpótláscsapatunk van. Nyáron többen is abbahagyták, kevesen maradtunk, emiatt én is 54 évesen játszottam minden meccsen, holott nem kellett volna, de máshogy nem tudtunk volna kiállni.

A 2015/2016-os szezonban alakult meg a Szolnok Fanatic, abban az idényben viszont még Kőtelek néven működött, majd a következő kiírástól már a saját nevét használta. A csapatnak már az elején is akadtak problémái a létszámhiánnyal, majd később helyrerázódtak, volt, hogy a dobogót is ostromolták, de az utóbbi években ismét elfogytak a játékosok. Emiatt lehetett egy kis déjá vu érzése Szabó Zoltánnak mostanában, aki nem akart ugyanabba a hibába beleesni és inkább meghozta ezt a nehéz döntést. 

– Voltak szép és rossz dolgok is a közel tíz év alatt, ami öröm számomra, hogy sok embernek nyújtottunk sportolási lehetőséget, akik a futball öröméért játszottak amatőr szinten – értékelte a felnőttcsapat kilencéves történelmét Szabó. – Összességében pozitív a történet, még ha a befejezés keserű is, de sikerült egy közösséget építenünk, jó emberekkel találkozhattam és játszhattam együtt. Sikerként könyvelem el, hogy magasabb osztályú ellenfeleket is sikerült legyőznünk az évek során, sőt, magasabb osztályból jöttek hozzánk játékosok, volt, aki itt kezdte el felnőtt pályafutását és volt olyan, aki itt kezdte újra a futballt. Hosszútávon viszont csak akkor tudtunk volna gondolkodni, ha van egy saját pályánk.

Mi okozta a Szolnok Fanatic vesztét?

A probléma egyik forrása, hogy kell egy saját létesítmény, egy pálya, amelyen bajnoki mérkőzéseket is lehet rendezni. A Szolnok Fanatic a vegyiművek sporttelep használatát a Lurkó Focimániától bérelte, a Tiszaligetben pedig a Szolnoki MÁV pályái vannak, más hasonló létesítmény pedig nincs a vármegyeszékhelyen. A másik indok az a finanszírozás, a megyei bajnokságokban szereplő csapatok legtöbbje TAO-támogatás (társasági adó) után oldja meg a klub működtetését, a vidéki településeknél pedig az önkormányzat is segít, néhol pedig szponzorok is támogatják az egyesületeket. A harmadik probléma az utánpótlásnevelés kérdése, egyre több együttesből akadnak gondok abból, hogy nem tudnak megfelelő létszámban kiállítani utánpótláscsapatokat, a tehetségesebb gyerekeket idősebb korosztályokban játszatják vagy akár a felnőttegyüttesben, emiatt kevesen maradnak. Megváltoztak a gyerekek sportolási szokásai, már nem feltétlen versenyszerűen mozognak, melynek levét a különböző sportágak klubjai isszák meg. Emiatt volt az is vármegyénk labdarúgásánál maradva, hogy az előző szezonban 18 csapat adta be a nevezést a vármegye III.-ba és csak 11 a vármegye II.-be, utóbbinál ugyanis követelmény egy ificsapat kiállítása, melyet többen nem tudtak vállalni.

Egyre kevesebben vállalják munka vagy a tanulás mellett az amatőr sportot

A Szolnok Fanatic tehát bővítette a megszűnt szolnoki focicsapatok sorát, míg negyven-ötven évvel ezelőtt még öt csapat működött Szolnokon, addig ma már csak kettő (a MÁV és a Lurkó), de azok is főleg a fiatalokra építenek. Ennek okait is fejtegette Szabó Zoltán. Fontos viszont kiemelni, hogy nem a klub szűnik meg, csupán a felnőttegyüttes, így az U7-es korosztály viszi tovább egyedül a Szolnok Fanatic nevét.

– Úgy gondolom, hogy általános probléma, hogy egyre többet dolgoznak az emberek, sokan másodállást vállalnak, túlóráznak, emiatt pedig egyre nehezebb csapatot építeni az amatőr futballban – mondta az edző. – Aki családot tart el, annak pedig csak harmadlagos dolog, hogy focizzon. Nálunk is minden évben voltak olyanok, akik munka miatt hagyták abba vagy azért, mert gyereket vállaltak. De a fiatalabb korosztálynál is érvényes ez. Középiskolás testnevelő tanárként új osztályoknál mindig megkérdezem, hányan sportolnak versenyszerűen. Hárman-négyen teszik fel a kezüket. És ha azt kérdezem, ki az, aki sportolt már valaha versenyszerűen, akkor ez a szám felkúszik tízig egy harmincfős osztályban. Jelentős része a gyerekeknek tehát nem sportol. Megváltozott a világ, más életmódot választanak az emberek, és kevésbé irányul a fókusz a sportra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában