Lezárult az ügy

3 órája

Gyermekhalál Tomajmonostorán: jogerősen is felfüggesztett fogházbüntetést kapott a buszsofőr

A Szolnoki Törvényszék október 15-én lényegében helyben hagyta a Tiszafüredi Járásbíróság elsőfokú ítéletét annak a kunhegyesi férfinak a büntetőügyében, aki miatt 2022. június 10-én életét vesztette egy általa vezetett kisbuszban egy négy éves kislány. Gyermekhalál Tomajmonostorán: lezárult az ügy.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék másod fokban eljáró bírói tanácsa kedden halált okozó, foglalkozás körében elkövetett hanyag, gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek az 1965-ben született kunhegyesi buszsofőrt. A döntés jogerősre emelkedett: hanyagság következtében történt gyermekhalál Tomajmonostorán.

Gyermekhalál Tomajmonostorán
Gyermekhalál Tomajmonostorán. A vádlott a dr. Víghné dr. Tigyi Anikó bírónő által kihirdetett jogerős ítéletet hallgatja a Szolnoki Törvényszéken 2024. október 15-én délelőtt
Fotó: Mészáros Géza

A jogerősen megállapított tényállás szerint a büntetőügy vádlottja, a kunhegyesi buszsofőr 2022. június 7-én kiskorú gyermekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára egy 17 személyes kisbuszban. Feladata végeztével azonban nem kellő alapossággal vizsgálta át a járművet, ezért nem vette észre, hogy az utastérben bent maradt egy 4 éves kislány.

Gyermekhalál Tomajmonostorán
Ebben a buszban történt a szörnyű tragédia...
Forrás: Tiszafüredi Járási Ügyészség

A gyermek órákra bent rekedt a sofőr által a tűző napon, egy fedetlen parkolóban, csukott ajtókkal és ablakokkal leparkolt buszban, melyben egy idő után levegőtlen forróság uralkodott.

Hiába szállították még aznap kórházba, olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy három nappal később, 2022. június 10-én életét vesztette.

Gyermekhalál Tomajmonostorán: jogerősre emelkedett a felfüggesztett fogházbüntetés

A Szolnoki Törvényszék dr. Víghné dr. Tigyi Anikó által vezetett bírói tanácsa, kisebb pontosításokkal, lényegében helyben hagyta a Tiszafüredi Járásbíróság ez év január végén meghozott elsőfokú ítéletét. Az 59 éves kunhegyesi férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett hanyag, gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek. Ezért őt jogerősen is két év – öt év időtartamra – felfüggesztett fogházbüntetésre (annak végrehajtása esetén a büntetés kétharmadnyi kitöltésekor feltételesen szabadulhat), az autóbusz-vezetéstől öt év eltiltásra és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint a közel egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A kislányt elvesztő család tragédiáját még inkább fájdalmassá teszi, hogy az elhunyt gyermek édesapja a közelmúltban elhunyt, és őt egy nappal az október 15-i jogerős ítélet előtt temették el...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában