Különleges hobbi

2024.08.27. 19:53

Nagy tehetségnek bizonyul a tizenkét éves raliversenyző lány, akinek már saját autója van

Hét éve találkozott az autóversenyzés világával a tiszaföldvári Nagy Adrienn. A szenvedély olyan erősnek bizonyult, hogy 11 évesen saját autóba ült és versenyezni kezdett. Idén a kupából már csak egy megméretés van hátra, úgy tűnik a pontok alapján, hogy a tizenkét éves raliversenyző elcsípheti kategóriájába az előkelő második helyet, ettől már csak az októberi futam választja el.

Pakainé Pusztai Nóra

Tizenkét éves raliversenyző rója a köröket a poros, földes, sokszor csúszós pályákon. A tiszaföldvári Nagy Adrienn az autókrossz világában érzi igazán jól magát.

Tizenkét éves raliversenyző
Nagy Adrienn, a tizenkét éves raliversenyző sorra szerzi a kupákat
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– Hét éve még roncsderbizett apukám, akkor még nem annyira érdekelt az autók világa. Négy éve váltott autókrosszra, tavalyelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék versenyezni – emlékezett vissza Nagy Adrienn, aki korábban számos sportágat kipróbált már. A sorból az aerobik, tenisz, röplabda sem maradhatott ki, egy-egy edzés után viszont mindig váltott.

Kitart a döntése mellett 

– Anya azt mondta, hogy nem fogjuk megvenni az autót, ha egy alkalom után ezt is feladom, én bizonygattam neki, hogy nem így lesz. Az első verseny csak megerősített ebben, nagyon megtetszett a hangulat – mesélte.

Adrienn 15 perc alatt tanult meg vezetni egy elzárt területen, odafigyelve, koncentráltan gyakorol, amikor csak lehet.

– Először izgultam, de apa bent ült mellettem. Féltem, hogy valamit elrontok, de gyorsan belejöttem a vezetésbe – magyarázta.

A tizenkét éves raliversenyző a tesztnapokon ismerkedik az autójával

Az első versenyén negyedik lett. A kétnapos megméretéseken az elsőn két futam, majd a második nap is egy futam és a döntő van. Az elért eredmények alapján számolják végül a keceli kupában a pontokat. A tavalyi teljesítményéhez képest az idei nagyon jónak értékeli, láthatóan sokat fejlődött. Áprilistól októberig tart a szezon, tesztnapokon van lehetősége ismerkedni az autóval és a pályával.

A család támogatja a barátai meglepődtek, mikor kiderült, hogy autóversenyző. A sikereiről a Földvári Hírlap közösségi oldalán is beszámoltak, legutóbb az augusztusi futamon a második helyen végzett

Sokan úgy vélik, hogy ez fiús sport és nem való lányoknak.

– Váltanom kell az autóban, többen elképzelni sem tudják, hogy működik, de a barátok is szurkolnak nekem – mondta.

Nagy Adrienn egy feketére, fehérre és rózsaszínre festett Suzukival versenyzik
Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt idényben már több alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán, a keceli kupa összesítésében a második helyen végezhet. Egyelőre 1,3-as Suzukival indul a versenyeken, ami szériaautó, Adrienn minden vágya, hogy jövőre egy Honda gázpedálját nyomhassa. Még egy évet a junior kategóriában indul, majd nagyobb teljesítményű autóba ülhet.

– A verseny közben nem gondolok semmire, csak megyek, nagyon élvezem. Ha első helyen tudok rajtolni, akkor nincs, aki megelőzzön, de az előzésekhez még kell némi tapasztalat. Legutóbb a jobb tükröm odalett, de sikerült, amit terveztem – mondta büszkén a fiatal lány.

Volt, hogy fejre állt az autóval

60-80 kilométer per órával halad a versenypályán Nagy Adrienn. Ahogy egyre nagyobb a rutin, a bátorság is még inkább növekszik. A fiatal autóversenyző különleges helyzetbe is keveredik. Az édesanyja ezekben a pillanatokban aggódik igazán.

A versenyautóból minden szükségtelen alkatrészt és felszerelést kiszereltek, hogy minél könnyebb legyen
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– Pályabejáráson voltam és nem láttam a portól. Mentem fel a dombra átfordultam fejtetőre. De ezt a pillanatot is élveztem – mesélte Nagy Adrienn. Ütközés részese is volt már, de ez sem akadályozta abban, hogy végigcsinálja a versenyt. 

– Volt olyan csúszós a pálya, hogy elrajtoltam, majd amikor kanyarodni kellett volna, egyszerűen keresztbe fordultam – említette meg egy másik élményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában