Titkot rejtett a berényi határ

3 órája

Egy leendő víztározónál dolgoztak a régészek, amikor meghökkentő tárgyat fordított ki az ásó

A különleges régészeti lelet múlt pénteken reggel került elő Jászberény határában. A Jász Múzeum régészei egy földbe mélyített ház feltárásakor bukkantak rá az átfúrt és gondosan megcsiszolt vaddisznó agyarra.

Illés Anita

A 42. héten is folytatódott a Jász Múzeum virtuális műtárgy bemutatója. Az intézmény közösségi oldalán látható, amulettként vagy ékszerként használt vaddisznó agyar pénteken reggel került elő. Jászberény határában, a leendő víztározó területén egy földbe mélyített ház feltárásán fedezték fel a régészek. 

vaddisznó agyar
Egy földbe mélyített ház feltárásán került elő a vaddisznó agyar Jászberény határában
Fotó: Jász Múzeum facebook oldala

Honnan került elő a vaddisznó agyar?

– A lelet meglepő helyről, a háztetőt tartó egyik függőleges faoszlopnak ásott gödörből – cölöplyukból – került elő. A házban, melyet alaposan kitakarítva hagytak hátra, kevés leletanyag maradt. Az a néhány korongolt kerámiatöredék arról tanúskodik, hogy valamikor a vaskorban lakhatták – írta közösségi oldalán a Jász Múzeum. Mivel az agyar a ház készítése során került az alapozásba, a szakemberek arra gondolnak, hogy valószínűleg építési áldozatot találtak. Elképzelhető, hogy a ház építője a vaddisznó mágikus erejével próbálta erősíteni hajlékának falait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!