Lámpás

2 órája

Tökös alkotóműhely várja a kicsiket és a nagyokat szombaton Jászapátin

A töklámpás készítés fortélyait sajátíthatják el az érdeklődők október 26-án a Pájer Antal Művelődési Házban. A tökös alkotóműhelyben faragott alkotásokat a város parkjában állítják ki.

Illés Anita

„Tök jó alkotás” mottóval szervez kreatív programot a jászapáti önkormányzat október 26-án, szombaton a Pájer Antal Művelődési Házban. A tökös alkotóműhely 14 órától 17.30-ig várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Remek kreatív programnak ígérkezik a tökös alkotóműhely

Tököt és mécsest a szervezők biztosítanak az alkotni vágyóknak. A meseszép lámpásokat 18 órától közösen helyezik el a résztvevők a főtéri parkban, a szökőkút mellett. A tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány, története egészen Salamon, Árpád-házi magyar király idejére vezet vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel, Gézával és Lászlóval.

1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé. Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta.

Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke” – írta közösségi oldalán a jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Ház.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!