Galériával, videóval

1 órája

Egy csiga és egy rovar hírére boldog gyereksereg lepte el a könyvtárat – Könyves Vasárnap Szolnokon

Telt ház, óriási siker a Könyves Vasárnap szolnoki programján: gyerekek százai tódultak a Verseghy Könyvtárba.

Rózsa Róbert

„Egy nyári délutánon vihar tört ki az erdőben” – kezdődött a mese a Könyves Vasárnap szolnoki, Verseghy Ferenc Könyvtárban tartott felolvasásán. Ismerős mondat, sokaknak derenghet valami.

Könyves Vasárnap Szolnok, Bogyó és Babóca, felolvasás, Bartos Erika, könyv, könyvtár, Szolnok, mese
Telt ház a Könyves Vasárnap szolnoki, Verseghy Ferenc Könyvtárban tartott Bogyó és Babóca felolvasásán
Fotó: Mészáros János

„Bogyó és Babóca a pöttyös ház ablakából figyelték” – folytatódott a történet.

Itt már valószínűleg jópáran a homlokukhoz kapnak. De hát hogy is ne volnának ismerősek e sorok?! Hiszen Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány meséi ott sorakoznak magyar otthonok százezreinek könyvespolcán. Történeteik számos családban napi eledelnek számítanak, jó néhányat fejből tudnak már gyerekek és szüleik, mégis: a tarka rajzokkal ábrázolt kedves bogárkák meséi kézről kézre, szájról szájra járnak minden nap.

Vidám gyereksereget hozott a Könyves Vasárnap Szolnokra

A szolnoki mesemondás különlegessége az volt, hogy személyesen a hősök „anyukája”, a cselekményeket kitaláló, és a figurákat papírra vető Bartos Erika olvasott fel. Az író is részt vett ugyanis a Könyves Vasárnap szolnoki programján: mesét olvasott és közönségtalálkozót is tartott.

Mondhatjuk: óriási sikerrel. A meseolvasásra teljesen megtelt a könyvtár második emelete, kisgyerekek, Bogyó és Babócás könyvekkel, játékokkal kezeikben, és szüleik hallgatták együtt a bájos történeteket.

És nem kevésbé volt népszerű a felolvasás utáni dedikálás sem: az író másfél órán keresztül látta el kézjegyével a kicsik, nagyok által elé tett köteteket.

Ezért jók a Bartos Erika-könyvek

Vince Beáta kislánya, Lilla elsőként kapott aláírást az írótól Szolnokon.

– Sokat olvassuk otthon a Bogyó és Babócát, a gyerekek nagyon szeretik, de a szerző más könyveit, az Anna, Peti és Gergőt és a Brúnót is rendszeresen is lapozzuk – mondta el hírportálunknak az édesanya.

Fontos, hogy a mindennapokról szól. A gyerekek azonosulni tudnak a történetekkel, egy-egy hétköznapi helyzetet a meséken keresztül meg lehet beszélni velük

– fejtette ki a történetek előnyeiről Vince Beáta. Saját példájukról szólva hozzátette, Lillát is jól fel tudták készíteni az egyik könyvön keresztül testvére érkezésére.

Könyves Vasárnap Szolnok, Bogyó és Babóca, felolvasás, Bartos Erika, könyv, könyvtár, Szolnok, mese
Bartos Erika felolvas a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban, 2024. október 6-án, a Könyves Vasárnapon
Fotó: Mészáros János

– Nagyon szeretem ezeket a perceket. Az ember személyes közelségbe kerülhet a gyerekekkel, ilyenkor érzem azt, hogy van értelme meseírónak lenni – nyilatkozta a Szoljon.hu-nak Bartos Erika. Mint mondta, a felolvasások során megvalósultnak érzi a munkáját, hiszen akinek a meséi szólnak, az „egy nyitott, őszinte, rendkívül hálás korosztály”.

Számos jó programmal várták az érdeklődőket

Noha Bogyó és Babóca ritkán látott showt hozott a könyvtárba, maga a Könyves Vasárnap nem csak a legifjabbaknak szól.

Mint Gacov Katalin, a könyvtár igazgatója elmondta, idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a könyvtárakban az Országos Könyvtári Napok programsorozatot.

– A sorozat célja a könyvtárakra irányítani a figyelmet. És itt nem csak az olvasásról beszélünk, de arról is, hogyan tudnak a könyvtárak segíteni az embereknek, például a digitális kompetenciák fejlesztésében, vagy a közösségépítésben.

Ugyanis nem csak azért jó könyvtárba járni, mert olvasni lehet

– fejtette ki.

Mint mondta, a sorozat csúcspontja a vasárnap, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitvatartási nappal, családi programokkal szolgálják a közönséget.

– Mindig próbálunk olyan programot kitalálni, ami kedvez a gyerekeknek. Ilyen volt a Bogyó és Babóca mesemondás is, nagy öröm számunkra, hogy az esős idő ellenére ilyen sokat eljöttek rá. Emellett számos más programmal is vártuk a gyerekeket. Arcfestéssel, mandalakészítéssel, kutyás bemutatóval, a felnőtteknek történelmi előadást szerveztünk – sorolta az igazgató, hozzátéve, a Hild Viktor könyvtár is tele volt programokkal.

A Bartos Erika-féle mesék kapcsán azért csak rákérdeztünk az igazgatónál: hétköznap is ekkora-e az érdeklődés könyvei iránt.

– Nagyon népszerű. Folyamatosan kölcsönzik, a régi példányokat is. Össze-visszaszakadtak már, de folyamatosan ragasztjuk őket, mert nagyon keresik.

– Akkor mondhatjuk, hogy Bartos Erika slágerlistás a szolnoki könyvtárban?

– Hát ott van a legnépszerűbb tíz író között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!