Borbélykiállítás

2 órája

Látványborotválással nyílt meg a legújabb kunszentmártoni tárlat – galériával, videóval

Látványborotválással nyitották meg legújabb tárlatot a minap. A borbélykiállítás Kunszentmárton helytörténeti múzeumában kapott helyett. A termek a múlt világába repítenek vissza, majd a jelen üzleteit mutatják be. Az egyik helyiségben még arra is van lehetőség, hogy a szakma illatait megismerhessük.

Pakainé Pusztai Nóra

Várva várták a tiszazugi városban, hogy a legújabb tárlat megnyíljon, különleges alkalomra készültek, látványborotválást is tartottak. A borbélykiállítás Kunszentmárton helytörténeti múzeumában kapott helyet. Már az épületbe lépve magával ragadnak az elmúlt évtizedeket idéző reklámok, A borbély visszatér című kiállítás a múzeum nyitvatartási idejében fogadja a látogatókat.

borbélykiállítás kunszentmárton
Rendhagyó módon nyílt meg a borbélykiállítás Kunszentmárton múzeumában
Forrás: Kunszentmárton Helytörténeti Múzeum Facebook-oldala

Dr. Pusztai Gabriella, a kiállítás kurátora körbevezetett minket a termeken. A falakról tablók lógnak, fontos információkkal a borbélymesterség magyarországi történetéről. 

– A borbélykiállítás hátterében történeti kutatás áll, újságcikkeket, levéltári anyagokat és helytörténeti munkákat vizsgáltunk át. Amit a borbély mesterségről tudni érdemes, hogy ők gyógyítottak is – foglalta össze röviden a szakember. 

A borbélykiállítás Kunszentmárton történetébe is bepillantást enged

A termekben bemutatják azt is, hogy fénykorában milyen népszerű volt a szakma. A borbélyok szakállat igazítottak, borotváltak, hajat vágtak.

A villany és az eldobható borotvák előtti időszakban nagyon komoly szakma volt a borbélyság

 – emelte ki az egyik legjelentősebb időszakot. 

A látogatókat interaktív, kisfilmek, játékok plusz információk fogadják.

– Van egy digitalizált forrásunk, amiben dr. Jáhn leírta, hogyan kell a hajat gondozni, ebből szemezgethetnek érdekes tanácsokat a látogatók. A tippek az 1829-es évből valók – tette hozzá.

Különleges elemekkel színesítették a legújabb tárlatot

A borbély kiállítás kapcsán Kunszentmártonban két kisfilmet készítettek.

Borsos László, már nyugdíjas borbélyként vállalta, hogy

  • bemutatja a borotválás teljes folyamatát,
  • míg a másik képkockákon szakállat és hajat igazít
  • ezeket a kisfilmeket le is vetítik a látogatóknak.

A következő terembe lépve kalapok és szakállak, valamint bajszok fogadtak, melyeket fel lehet próbálni, hogy a régmúlt divatjába repülhessünk vissza. Közben néhány filmrészletet tekinthetünk meg. Olyan jeleneteket, ahol a borbély dolgozik. A kunszentmártoni kötődésű borbélyok neveit évszámokkal összegyűjtötték, arra ösztönözve a látogatókat, hogy maguk is ráírhatnak, ha ismernek olyat, aki esetleg lemaradt. 

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum időszaki kiállítótermének következő helyiségében a jelenkorba csöppenünk. A borbély mesterség során használt termékeket meg is lehet illatozni, kitalálva melyik a szakállolaj vagy éppen a hajzselé.

Mindeközben a szentesi Dancsó Erikával készült riportot hallgathatjuk meg, melyben szó esik arról, hogy milyen szerepe van ma a szakmának, miért lett olyan népszerű napjainkban. Ami biztos, hogy ismét közösségi térként üzemel egy- egy borbélyüzlet. A férfiak a családról, fociról, egyéb sportról is szívesen beszélgetnek ott.

A kiállítás alapját egy öcsödi hagyaték adta

Kiss Imre Öcsödön vásárolta meg egy borbélyüzlet berendezéseit, használati tárgyait, de nem tudta már használni.

– Évekkel ezelőtt vásárolta meg a múzeum ezt a hagyatékot, ami a borbélykiállítás magját adja – mondta dr. Pusztai Gabriella, a kiállítás kurátora.

A településen a többek között Lefor család volt meghatározó, az ő hétköznapjaikból fotókat válogattak össze. 

– Híres dinasztia, több üzletük volt Kunszentmártonban, még aki Amerikába került közülük is akadt, aki borbély lett – elevenítette fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!