Jeles évforduló

2 órája

150 éves a Jász Múzeum: nagyszabású programsorozattal készülnek a jubileumra

Megalapításának 150. évfordulóját ünnepli idén hazánk egyik legrégibb tájmúzeuma. Ünnepség, alkotói pályázat, kiállítások és érdekes előadások gazdagítják a 150 éves a Jász Múzeum programsorozatot.

Illés Anita

Százötven évvel ezelőtt, 1874. december 26-án nyitotta meg kapuját a Jász Múzeum, mely ma Magyarország egyik legrégebben működő vidéki múzeumi intézménye. A jubileum alkalmából a 150 éves a Jász Múzeum programsorozat keretében november 29-én nagyszabású ünnepségre készülnek, melynek részleteiről Gulyás András Zoltán, az intézmény igazgatója minapi sajtótájékoztatóján számolt be. 

150 éves a Jász Múzeum
150 éves a Jász Múzeum című jubileumi programsorozatról tartott sajtótájékoztatót Gulyás András Zoltán múzeumigazgató
Fotó: Pesti József

Izgalmas kiállítások, előadások várják a látogatókat a 150 éves a Jász Múzeum sorozat keretében 

- A Jász Múzeum az elmúlt 150 évben jelentős gyűjtőmunkát folytatott a Jászságban, gyűjteménye páratlan műtárgyakkal gyarapodott. Tevékenysége az egész térséget érinti, ezért szeretnénk, ha a Jászság együtt ünnepelne. Több programból álló rendezvénysorozatot tervezünk, melynek első állomása a november 29-i ünnepség lesz ökumenikus istentisztelettel, köszöntőkkel, előadásokkal – részletezte Gulyás András Zoltán múzeumigazgató.

Hozzátette: meghirdették a „Nekem a Jász Múzeum…” című alkotói pályázatot irodalom, képzőművészet és mozgókép kategóriákban a 6-9, 10-14, 15-18 és felnőtt korosztályok számára. Mint megtudtuk, irodalmi kategóriában szabadon választott stílusban lehet pályázni maximum ötezer karakter terjedelemben. A képzőművészeti mű bármilyen tetszőleges technikával készülhet maximum A+ méretben. Mozgóképet szintén szabadon választott stílusban maximum 2 perc terjedelemben lehet tervezni.

A pályamunkákat november 10-ig várják elektronikusan vagy személyesen a múzeumban. A beérkezett alkotásokból november 29-én 16 órakor kiállítás nyílik a Jász Múzeumban, a nyertes remekműveket díjazzák. A jubileum jegyében jövőre újabb programokkal várják a látogatókat. Nagyszabású kiállítást terveznek 150 év 150 tárgy címmel, mely a múzeum értékes tárgyait, emlékeit, legsikeresebb felfedezéseit mutatja be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!