Kiállítás

2 órája

Több ezer gyufaszálból alkotta meg az Országház páratlan szépségű makettjét

Színes kiállításoknak ad otthont a cserkeszőlői Baghy-Szinyei Merse Kúria. Fafaragó, gobelinkép-készítő, akvarell festő munkái tekinthetőek meg a termekben. Sőt, a következő hónapokban gyufaszálakból készült épületek csodájára is járhatnak a látogatók.

Pakainé Pusztai Nóra

Mengyán Ferenc hivatásos vadász és állatpreparátor hagyatékából berendezett állandó kiállítás mellett számos egyéb érdekességet kínál a cserkeszőlői Baghy-Szinyei Merse Kúria. Szakács Lászlóné körbevezetett minket a termeken. Így bepillanthattunk Benyó Gabriella, kunszentmártoni akvarellfestő munkáiba is. Képet kaphattunk a fafaragásról és a gobelinről egy édesanya és egy édesapa emlékére berendezett tárlatból. Legújabb időszaki kiállításuk a szegvári Körmendi Ferenc nevéhez kötődik. A férfi gyufaszálakból készít híres magyar épületeket.

cserkei kúria
Szakács Lászlóné, a  Baghy-Szinyei Merse Kúria munkatársa megmutatta Körmendi Ferenc gyufákból készült Országházát
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra


– Negyven év munkája látható a teremben. Ferenc a katonaévekben kezdett el ezzel foglalkozni, annyira megszerette, hogy a hétköznapjaiban – főleg télen – napi 3-4 órát tölt építéssel. Az Országházat hét éven át készítette. Mindig  először kutatómunkába fog, elmegy a helyszínre, lefotózza az épületet és úgy kezd bele az alkotásba – részletezte Szakács Lászlóné. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!