Népművészet

2024.08.05. 19:00

Esti táncházak, népzenei koncertek is színesítik a jászberényi néptánctábort

Nagy érdeklődés övezi idén is a Jászberényi Népzene- és Néptánctábort, ahová az ország számos pontjáról érkeztek néptáncosok és muzsikusok. A szakmai programok mellett hangulatos esti táncházak, népzenei koncertek színesítik a néptánctábort.

Illés Anita

A Csángó Fesztiválhoz kapcsolódva a Jászság Népi Együttes augusztus 4-től 10-ig rendezi meg a 41. Jászberényi Népzene- és Néptánctábort. Vasárnap magyarszentbenedeki táncokkal kezdődött a tánctanítás Szűcs Gábor és Vajai Franciska vezetésével. 

néptánctábor
Vasárnap elkezdődött a 41. Jászberényi Népzene- és Néptánctábor, mely a szakmai fejlődésen túl szórakozási lehetőséget is biztosít a résztvevőknek
Fotó: Pesti József

Első alkalommal lesz énektanítás a néptánctáborban 

A tábor résztvevői a hét folyamán többek között mérai és gyimesi táncokat tanulhatnak neves oktatók közreműködésével. Kezdő szinten az ádámosi muzsika rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a haladók a kalotaszegi népzene világában kalandozhatnak, fejlesztve tudásukat. A néptánc és népzene tanítás mellett idén először lesz énektanítás a táborban, Fekete Bori vezetésével. Az esti táncházakban a Duhaj Zenekar húzza a talpalávalót. Augusztus 6-án, kedden 20 órakor kezdődik a Csángó Fesztivál a Viganó AMI szólótáncosainak műsorával a Jászság Népi Együttes székházában, majd táncházba várják a kikapcsolódni vágyókat. 

A Tárkány Művek és a Szászcsávási zenekar is fellép, de érkeznek a Pusztinai Kakasok is 

Az együttes bázisa, a Víz utcai székház idén is egyik fontos helyszíne lesz a fesztiválnak: kedden, szerdán és csütörtökön az esti táncházban a Duhaj Zenekar muzsikál. Augusztus 8-án, csütörtökön 23 órakor a Tárkány Művek ad éjszakai koncertet. Augusztus 9-én, pénteken 20 órától gyimesi csángó táncmulatság és táncház várja a kikapcsolódni vágyókat, Molnár Miklós és Bodor Tibor muzsikál. 21 órától moldvai csángó táncmulatság kezdődik, a Pusztinai Kakasok közreműködésével, 23 órakor a Szászcsávási zenekar lép fel. Augusztus 10-én, szombaton 21.30-kor Mexikó és Kolumbia csoportjaival nemzetközi táncházat rendeznek. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!