Legendás

2024.08.28. 19:53

A Reptárban landol Lloyd, a világháborús veterán

110 éve született, egyhónaposan világcsúcsokat állított fel, végigharcolt egy világháborút, hétévesen már nyugdíjas volt, 2015 óta pedig arra várt, hogy Szolnokra kerüljön. Ő Lloyd, pontosabban: a Lloyd, a magyar repüléstörténet egyik legértékesebb repülője, amelyet napokon belül kiállítanak a Reptárban.

Rózsa Róbert

Európában még béke volt, az Osztrák-Magyar Monarchiában Ferenc József, a cári Oroszországban II. Miklós ült a trónon, amikor 1914 májusában egy aszódi gyártelepen elkészült egy repülőgép. A helyszín a magyar Lloyd-gyár volt, termékük pedig az első Magyarországon gyártott hadirepülő, a Lloyd C.I névre keresztelt masina volt.

Lloyd, repülő, kiállítás, RepTár, RepTár Piknik
A Lloyd C.I nevű hadigép az első világháború alatt szolgálat a császári és királyi erőket
Fotó: Facebook.com / Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum

Augusztus végén érkezik Szolnokra a Lloyd

A kétfedelű (biplán) gép már az év júniusában repülési csúcsokat döntött: egy utassal 6171, kettővel 5400 méteres magasságig bírt emelkedni. Nem meglepő módon hamarosan a harctéren találta magát, mivel az év nyarán kitört az első világháború. Ott két évig szolgált, majd az anyagyár érintésével a közlekedési múzeumba került 1917-ben. Azóta többször felújították, legutóbb 1997-ben, 2015 óta pedig egy raktárban pihent.

Egészen mostanáig. A RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum hétfőn ugyanis arról tájékoztatott, hogy a repülő augusztus 31-étől bekerül félszáznál is nagyobb számú gyűjteményükbe. A nagyközönség az aznapi RepTár Pikniken pedig találkozhat is a Lloyddal.

Kiemelték, a repülő értékét fokozza, hogy annak idején prototípusként készült, ráadásul az első világháború időszakából ez az egyetlen fennmaradt, eredeti fődarabokat tartalmazó repülőgép a magyarországi közgyűjteményekben. Azt pedig, hogy a gép nem a hangárban pihente át a világégést, a géptörzsön és a szárnyakon látható lövésnyomok bizonyítják.

Lloyd, repülő, kiállítás, RepTár, RepTár Piknik
Korabeli fotón a Lloyd
Fotó: Facebook.com / Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum

A légi veterán ipari, sport és haditechnikai szempontból is történelmi beccsel bír. Különleges ipari körülmények között készült, a magyar repülőgépipar legjelentősebb alkotása – hangsúlyozták a szervezők.

Színes programokkal vár a RepTár Piknik

A RepTár idén nyolcadik születésnapja alkalmából tartott rendezvényen ezen kívül is számos érdekesség várja a látogatókat. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható majd meg a RepTár és környéke. Lesz MiG-29 szimulátor, a Pilótapont, 3D karika és a megújult 4D mozi. A legújabb VR szemüvegekben (Meta Quest 3 típusú) vetítenek le kisfilmeket. Lesznek továbbá előadások, 11.30-kor és 15 órakor pedig ingyenes tárlatvezetések indulnak a múzeumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!