Konténerek

2024.09.14. 06:55

Évek óta használhatatlan a túrkevei buszpályaudvar – utánajártunk az okoknak

Pedig minden olyan nagyon szépen indult... 2006-ban letették az alapkövét, nem sokkal később pedig már állt az impozáns autóbusz-pályaudvar Túrkevén. Azonban csak pár év telt el, és jött a feketeleves, az új buszpályaudvar épülete beázott. Balesetveszélyessé nyilvánították, majd 3 éve ideiglenes megoldásként konténereket helyeztek ki az utazóközönség számára. Ám ezek 2024 szeptemberében még mindig ott állnak...

Molnár-Révész Erika

– Balesetveszélyes a buszpályaudvar épülete, ennek az az oka, hogy a beázások miatt néhány helyen potyog a vakolat. Ezek a területek szalaggal vannak körbekerítve – vázolta a jelenlegi helyzetet Sallai Róbert Benedek, Túrkeve 2019-ben megválasztott polgármestere. 

túrkevei buszpályaudvar
A korábban impozáns látványt nyújtó túrkevei buszpályaudvar régóta használhatatlan az utasok számára
Fotó: Mészáros János

Korán kiderültek a buszpályaudvar épületének hibái

A 2007 tavaszán átadott buszpályaudvarnak nem sokáig tudtak örülni a túrkevei lakosok. A bajok akkor ütköztek ki igazán, amikor egy nagyobb esőzéskor 2011-ben beázott az épület. Olyannyira, hogy még a konnektorokból is ömlött a víz. 

– Az önkormányat korábban igazságügyi építészeti szakértőt kért fel, hogy megállapítsa, hol és ki hibázott. A szakértő 80 százalékban tervezői hibát állapított meg. Egykor a Volánbusz Zrt. azt szerette volna, hogy kicsit egységesebb legyen a buszpályák arculata vármegyében, ezért egy miskolci céggel terveztetett. Mint kiderült, a cég által tervezett többi vármegyei buszpályaudvar esetében is hasonló problémák merültek fel. A felső terasz kialakításáról nem megfelelő technológiai leírás készült, a tető szigetelése, a csapadékvíz levezetése teljes mértékben elhibázott volt, ennek következtében a kivitelezést követő években már a villanykapcsolókból folyt a víz, az áramellátás tönkrement, megkezdődött a belső salétromosodás. Még az elődöm, a 2019 előtti választási ciklusban elindította a jogi lépéseket, ám a szóban forgó tervezőiroda csődöt jelentett, innentől kezdve pedig egy patthelyzet alakult ki – idézte fel az előzményeket a városvezető. 

Jelenleg csak a kerékpárok tárolására alkalmas az épület

A buszpályaudvar felépítése egykor bruttó 117 millió forintba került, melyből 50 millió forintot pályázaton nyert a város. A Volánbusz ugyanennyivel járult hozzá a fejlesztéshez, míg az önkormányzat tizenhét millió forintos önerőt biztosított a beruházáshoz. Hiába. Felújítás híján egy használhatatlan, egyre romló állapotú épület csúfoskodik Túrkeve központjában, ami jelenleg csak a biciklik tárolására alkalmas. Az önkormányzat mind a korábbi, mind a jelenlegi ciklusban törekedett a probléma megoldására, ami nemrég már körvonalazódott. 

Buszpályaudvar Túrkeve
Ezeket a konténereket helyezte ki még 2021-ben az önkormányzat ideiglenes megoldásként, azóta is ott állnak
Fotó: Mészáros János

Elindult a folyamat, de az átszervezés miatt megszakadt

– A helyzetet 2019-20-ig egyáltalán nem sikerült megoldani. Ezután annyi történt, hogy 2021-ben telepíttettünk egy ideiglenes várórendszert. Emellett elkezdtük a tárgyalásokat a Volánbusz Zrt.-vel. Először közös megoldáson gondolkodtunk, később arra jutottunk, hogy jobb, ha a busztársaság tulajdonába kerül át az épület, azért, hogy kormányzati forrásokat tudjon igénybe venni a felújításhoz. Ebben megállapodás is született, a képviselő-testület is rábólintott az elidegenítésre. De, mire pont került volna az ügyre, átszervezték a Volánbusz Zrt.-t, a hatáskör pedig átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz. Jelenleg a minisztériummal próbálunk újra egyeztetni – mondta Sallai Róbert Benedek. Hozzátette, a számítások szerint a felújítás legalább 160 millió forintba kerülne. Az önkormányzatnak erre nincs forrása, ezért bíznak az állami segítségben.

Az ügyben megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, amint válaszolnak, közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában