Múlt és jelen

2024.08.17. 16:00

Diplomatárgy lett a Tiszapüspökiben talált másfél ezer éves gepida kardból

Régész- és restaurátor egyetemi hallgató vitte magával a szolnoki Damjanich múzeumból a gepida harcos fegyverét

Mészáros Géza

Horváth Szulamit Emma régész és egyetemi restaurátor hallgató (elöl) Tóth Eszter témavezetővel (mögötte) készíti fel a gepida kardot a szállításra. A háttérben a Damjanich múzeum munkatársai, Szabó Melinda restaurátor és Kovács Péter régész figyelik a munkát

Fotó: Mészáros János

A közel tíz évvel ezelőtt Tiszapüspöki környékén feltárt 1500 éves kétélű gepida kard restaurálása lesz Horváth Szulamit Emma egyetemi hallgató diplomamunkája. A régészeti kincs fővárosba szállítása előtt tekintettük meg magunk is a páratlan leletet.

Horváth Szulamit Emma - gepida kard
Horváth Szulamit Emma régész és egyetemi restaurátor hallgató (elöl) Tóth Eszter témavezetővel (mögötte) készíti fel a gepida kardot a szállításra. A háttérben a Damjanich múzeum munkatársai, Szabó Melinda restaurátor és Kovács Péter régész figyelik a munkát
Fotó: Mészáros János

Mint ismert, a Damjanich János Múzeum 2015 áprilisában próbafeltárást végzett a Tiszapüspöki-Fehér-tó-part lelőhelyen, egy azóta már évek óta működő gabonafeldolgozó üzem építését megelőzően. A területen korábban a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ végzett régészeti terepbejárást és geofizikai felmérést. Ennek eredményeként egy szórványos szarmata telep széle rajzolódott ki, amelyet a próbaásatás igazolt is.

Nem a gepida kard volt az egyetlen különleges felfedezésük

Ugyanekkor, mintegy meglepetésszerűen két rabolatlan gepida sírra is bukkantak, amelyek a geofizikai felmérések során nem voltak láthatók. A beruházással érintett közel hetven hektáros területen végül három régészeti területet jelöltek ki feltárásra.

A szolnoki múzeum régészei 2015 nyarán végezték el a temető teljes feltárását Kovács Péter régész vezetésével.

Most, a Damjanich múzeumban jártunkkor Kovács Péter régész és munkatársa, Szabó Melinda restaurátor is jelen volt azon a munkálaton, amely arra készítette fel a megkövesedett anyagágyban lévő vaskardot, hogy biztonságosan szállítható legyen Szolnokról az átmeneti helyére, a fővárosba. Nem aggódtak a lelet biztonságáért, hiszen az ideiglenesen diplomatárgyként funkcionáló ezerötszáz éves gepida fegyver szerintük is megfelelő, szakértő kezekben van az egyetemi hallgatónál. Hogyan lehet ez?

Ki is Horváth Szulamit Emma?

– Mindig is műtárgyak vettek körül – mesél magáról a fiatal hölgy. – Édesapám farestaurátorként az Aquincumi Múzeumban, illetve a Budapesti Történeti Múzeumban dolgozott. Gyermekként amikor csak lehetett, elkísértem.

Legkorábbi emlékem egy faragasztó szaga, amivel édesapám dolgozott.

– Tanulmányaimat római koros történészként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem. Mivel több nézőpontból is meg akartam ismerni a római kort, így az ELTE régészhallgatója is lettem.

– Fémekkel több mint tíz éve foglalkozom, ehhez a műtárgyvédelmi szakasszisztens-képzés adott keretet. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a gyakorlati időmet a Magyar Nemzeti Múzeumban tölthettem, kiváló szakemberek felügyelete alatt. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem iparművészeti restaurátor képzésén veszek részt, mint fém-ötvös restaurátor hallgató.

– Nem csak a munkám vagy tanulmányaim során találkozom régészeti korú tárgyakkal: az MTA Numizmatikai Társulatának vezetőségi tagjaként az Antik numizmatikai műhely szervezésében aktív szerepet vállalok.

– Érdeklődésem fókuszában leginkább a régészeti korú fémek állnak, ezért rendkívül megtisztelő volt, hogy az indulástól kezdve én tisztíthattam-konzerválhattam a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi régészeti programja során bekerülő leleteket – foglalta össze eddigi tanulmányait és munkáit Horváth Szulamit Emma.

gepida vaskard
A másfélezer éves gepida kard bekövesedett agyagrétegből bukkant elő
Fotó: Mészáros János

– A Tiszapüspökiben 2015-ben feltárt gepida temetőben közel száz sírt találtunk, amelyek a Krisztus utáni 5. század második felére és a 6.század első felére keltezhetők – magyarázta a vaskard eredetét Kovács Péter.

A régész elmondta, hogy a sírokban értékes viseleti ékszereket – arany és ezüst gyűrűket, gyöngyöket, bronzcsatokat és csüngőket, csontfésűt – találtak.

Előkerültek továbbá csaknem egy méter hosszú, kétélű kardok, lándzsák, fatokok maradványaiban vaskések, nyílvesszők, íjhegyek és külön fülkében a fejrész jobb oldalán edények is.

Kovács Péter hozzátette, a sírokba gyermekeket, nőket, harcos férfiakat temettek.

– A gyermeksírok – részben a korban általános nagyfokú gyerekhalandóság következtében – jóval kevesebb mellékletet tartalmaznak, éppen ezért kiemelkedő egy vélhetőleg néhány éves kislány temetkezése, amely arany hordó alakú és díszes üveggyöngyök alkotta nyakláncot, átfúrt és ruhára felerősített római pénzeket, valamint egy különleges ékkőberakásos, aranyozott ezüsttárgyat is tartalmazott – mondta.

Rendkívül értékes kincseket rejtett a gepida temető

A feltárt fegyverekkel kapcsolatosan a régész megemlítette, hogy a gepida temető jellegzetessége a fegyveres férfisírok kiemelkedően magas aránya.

A temetőben kilenc férfi mellé temettek el kardot.

A fegyverzet mellett a harcos ruházatának díszei is helyenként megmaradtak.

A Horváth Szulamit Emma által diplomatárgyként most elszállított lelet kapcsán Kovács Péter megmutatta, hogy a kard hüvelyben volt, a mellette talált tarsolylemez-maradványban pedig tűzgyújtáshoz szükséges eszközöket, csiholókat, tűzköveket, csipeszeket is találtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!