Fáraók földje

2024.08.03. 18:02

Egyiptom misztikus világát fedezték fel a gyerekek a jászapáti táborban - videóval

Pénteken véget ért a Városi Könyvtár és Művelődési Ház kalandokkal teli nyári tábora Jászapátin. A foglalkozásokon a fáraók földje, Egyiptom titkai tárultak fel.

Illés Anita

Irány Egyiptom! címmel hirdette meg idei nyári gyermektáborát a Városi Könyvtár és Művelődési Központ. Július 29-től augusztus 2-ig mintegy húsz alsó tagozatos gyermek ismerkedett meg Egyiptom történetével, csodálatos kultúrájával a Művészetek Házában. 

Egyiptom
Sok-sok kalandos program színesítette a könyvtár nyári gyerektáborát, melynek tematikáját Egyiptom határozta meg
Fotó: Pesti József

Elvarázsolta a gyerekeket az ókori Egyiptom története 

A képzeletbeli utazás során számos izgalmas program várt a kalandozókra. Már az első napon védelmező Hórusz szemet kaptak és barátságot kötöttek Ipuval, a kalandvágyó egyiptomi kislánnyal. Útikönyvként forgatták a Tutankhamon átka című gyermekregényt, amelynek fejezeteiből minden nap felolvastak a tábor ideje alatt. A kis felfedezők megismerték, hogy milyen volt a mindennapi élet a Nílus völgyében, rengeteg érdekességet tudtak meg a fáraókról és az őket övező misztikus világról. A hét folyamán az interaktív ismeretterjesztő programok mellett kézműves foglalkozásokat is tartottak. Szabadon szárnyalt a fantázia: a gyerkőcök többek között egyiptomi fejdíszt, bőr amulettet kreáltak, elsajátították a papírmerítés technikáját, valamint kifestették Tutanhamon fáraó gipszből készült halotti maszkját. 

Egyiptom
A "papirusz" készítés és az ókori egyiptomi hieroglifák rejtelmeibe is bepillantást nyertek a kalandozók
Fotó: Pesti József

Nem várt látogató okozott riadalmat a kalandos táborban 

Egyik alkalommal Béres Gábor és Léhi Csilla, a Tarnamenti Íjász Klub tagjai látogattak el a táborba, hogy beavassák a gyerekeket az íjászat rejtelmeibe. Természetesen nemcsak elméleti ismereteiket gyarapították, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatták az íj használatát. Nagy népszerűségnek örvendett a piramisépítő és a kincskereső játék, valamint egy ókori egyiptomi táblás játékkal, a Szenet játék titkaival is megismerkedtek a gyerkőcök. Rengeteg izgalmat rejtett a Szed-ünnep felelevenítése, melynek egyik fontos eleme volt a Dzsed-oszlop felállítása. A tábor utolsó napján kisebb riadalom támadt, amikor a Művészetek Házában felépített piramis sírkamrájából egy múmia toppant elő...


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!