Többgenerációs emlék

2024.08.12. 17:25

Másfél év után újra megnyitotta kapuit a mezőtúri Badár Emlékház és Műhely

Egyedülálló hagyatékot őriz Mezőtúr egyik nevezetessége, mely nemrég újranyitotta kapuit a látogatók előtt egy másfél évig tartó felújítás után. A Badár Emlékház és Műhely egykor a híres Badár Balázs fazekasmester lányának, a szintén fazekas Erzsébetnek az otthona és műhelye volt, és a mai napig megőrizte egykori állapotát. Az épületben ráadásul egy generációkon átívelő páratlan kerámiakiállítás is várja a látogatókat.

Molnár-Révész Erika

Másfél évre bezárt, de augusztustól újranyitott Mezőtúr egyik ékessége, a Badár Emlékház és Műhely. Az épületet egy 13 millió forintos uniós pályázatból újították fel. 

Badár Emlékház és Műhely
Újranyitott Mezőtúr egyik látványossága a Badár Emlékház és Műhely. A felújítás után újrarendezték az állandó kiállítást is, ennek darabját mutatta meg Pusztai Zsolt, az emlékház vezetője.
Fotó: Mészáros János

Több generáció fazekas csodáit őrzi a Badár Emlékház és Műhely 

– Az emlékház Badár Erzsébet, idősebb Badár Balázs lányának volt az otthona, aki 1985-ös haláláig élt az épületben. Azóta tájházként működik, és a felújítás után is ezt a funkciót tölti be.

Az emlékszoba és a többi helyiség is megújult, ahogy a tető is, új nyílászárókat kapott az épület, és riasztót is beszereltek.

A felújítás ideje alatt a kerámiaanyag dobozokba került, ezt újrarendeztük, kicsit modernizáltuk– tájékoztatott Pusztai Zsolt néprajzkutató. Az emlékház intézményvezetője a kiállítás anyagával kapcsolatban elmondta, a híres fazekasmester Badár Balázs két lánya, Erzsébet és Eszter is kitanulták a szakmát és ebben dolgoztak, ahogy egyik fia, ifj. Badár Balázs is. Mindannyiuk alkotását őrzi a gyűjtemény.

Miért kihagyhatatlan a látogatók számára az emlékház?

– Az a kerámiamennyiség ami itt látható, szám szerint nem olyan sok, mert körülbelül 50 kerámiáról beszélünk, a picitől az egészen nagy, koronás korsóig. De, van közötte néhány olyan darab, amely sem a Túri Fazekas Múzeumban, sem a Draskovits Kerámiagyűjteményben nem található meg. Ezek nagyon szép, minőségi munkák. Ez az emlékház egyik vonzereje.

A másik az, hogy ez az épület nagyon kevés változtatással megmutatja, hogy milyen volt egy századelős mezőtúri parasztház, melyben laktak.

Van benne búboskemence és tipikus az elosztása is, de ami a legnagyobb értéke, az a műhely része. Ez egy olyan műhely, melyet az 1940-es évek óta – amióta beköltözött Erzsike néni az épületbe –gyakorlatilag nem építettek át. Meg lehet nézni, amit az országban máshol már nem, hogy az égetőkatlanok bent vannak az épületben, vagyis nem az udvaron állnak, mint máshol, ami egy nagyon nagy érték– sorolta a szakember. Mint elmondta, a műhely részben – ahol a korongozás és a díszítés zajlott – mai napig látható, hogy milyen átalakításokat kellett végezni ahhoz, hogy mint fazekasműhely tudjon funkcionálni. 

– Bent egy lefedett agyagtároló gödör található. Itt tartották az agyagot azért, hogy ne száradjon ki, de van az épületben egy mai napig működőképes mázőrlő korong, amit kézzel hajtottak, úgyhogy olyan részei vannak az épületnek, melyek a 19. század közepe óta változatlan formában maradtak fent –hangsúlyozta Pusztai Zsolt. 

A Badár Emlékház és Műhely hétfő kivételével a hétköznapokon tart nyitva, október 1-ig délelőtt 9 és 12 óra között látogatható.

Badár Erzsébet saját bútorai is az emlékház különlegessége

Mint azt Pusztai Zsolt, a Badár Emléház és Műhely intézményvezetője elmondta, sokan úgy gondolják, hogy az emlékházban lakott az idősebb Badár Balázs, de ez nem így van. 

– Egy utcával lejjebb lakott, az az épület most is lakóházként funkcionál. Ezt az épületet lánya, Erzsébet kapta meg, amikor önálló műhelyt alakított ki. Az a berendezés van még benne, amit ő csináltatott.

Népies, de már modern jegyek is visszaköszönnek a bútorzaton.

Itt is lakott, ez az emlékszoba pedig egykor arra szolgált, ha vendégek vagy megrendelők jöttek, itt ültette le őket beszélgetni, tárgyalni – mesélte az intézményvezető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!