Kecső Endre

2024.06.05. 10:51

Szolnok hajnala: időt álló tűzfalfestménnyel szépül és gazdagodik a város

Kecső Endre festőművész méretes alkotása a Szapáry úti épületen a Tiszavirág Fesztivál idejére készülhet el

Mészáros Géza

– Ez az együttműködés annak a közös gondolkodásnak az eredménye, amely a város művészeti és kulturális megítélését erősíti. Városszépészeti szempontból és idegenforgalmi megfontolásból egyaránt hasznos kézfogás jön létre Szolnok önkormányzata, a város lakói és vendégei, a művészetpártoló Szapáry Gyula Klub, illetve jelen esetben Kecső Endre festőművész által a Szolnoki Művésztelep és alkotói között – szögezte le Szalay Ferenc hétfőn, a polgármesteri hivatal jegyzői tárgyalótermében létrejött többoldalú megállapodás aláírási ceremóniáján. A városvezető örömét fejezte ki annak okán, hogy a Szapáry Gyula Klub tevékenysége által civil szervezet alulról jövő kezdeményezésével tovább gazdagodik a vármegyeszékhely.

szolnok hajnala,tűzfal festmény,tiszavirág fesztivál,kecső endre,
„Szolnok hajnalára szerződtek” (balról): Kiss Ferenc, a Karakter Kft. ügyvezetője, Fekete Tibor, a Szapáry Klub elnöke, Kecső Endre, a művésztelep festőművésze és Szalay Ferenc polgármester
Fotó: Mészáros Géza

– A klub tagsága közül a jelen projektet összesen huszonnégy szolnoki cég, illetve magánszemély támogatja – számolt be a helyi mecenatúráról Fekete Tibor, a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatója, a Szapáry klub elnöke. A 2022-ben alakult helyi szervezet első embere reményét fejezte ki, hogy ez a társadalmi-művészeti mintaprojekt gyakorlattá válik a városban, az összefogás pedig sikert eredményez.

– E kezdeményezéssel sokféle, jó értelemben vett helyi érdek találkozott egymással – hangoztatta Kiss Ferenc, a Karakter Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Szapáry úti épületének tűzfalát ajánlotta fel a streetartnak, azaz az utcaművészetnek. Amely nem összetévesztendő a céltalan, vagy tartalmat sejtető graffitivel.

– Szeretném, ha időtálló lenne a falfestmény. Ám nem konkrét történelmet vagy jelent ábrázol, nem is keresi a jövőt, mint inkább allegorikusan ábrázolja az ideavilágot. Reményeim szerint a Szolnok hajnala című alkotás is illeszkedik a művészeti stílusjegyeimhez, a mitológián és szimbólumokon alapuló festészetemhez – hangsúlyozta Kecső Endre, a Szolnoki Művésztelep festőművésze.

Megtudtuk, hogy a Szolnok hajnala egy kortárs murál festmény, amely várhatóan – időjárástól függően – a Tiszavirág Fesztivál idején már megcsodálható lesz a Szapáry út 6. szám alatt álló épület mintegy százötven négyzetméteres tűzfalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!