Program

2023.07.22. 17:17

Szolnoki rendező filmjét mutatják be a TiszapArt Moziban

Bözödújfalu – a székely Atlantisz. Ez a címe a Szolnokról elszármazott, de hazajáró rendező-operatőr filmjének. Buda János alkotását a napokban vetítik, utána közönségtalálkozó is lesz.

Molnár Róbert

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Vetítés után vendégünk lesz Buda János, a film rendezője és operatőre.

A Ceausescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni azt a 625 méter hosszú és 28 méter magas gátat, amely a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében. A víztározó 1994-ben nyelte el teljesen Bözödújfalut. a vízből kiemelkedő templomtorony 2014-ig állta a hullámokat. 

A gát építésekor falubélieknek azt mondták, hogy a terv az árvízvédelmet szolgálja. Mire azonban elkészült, Bözödújfalu lakóival közölték: el kell hagyniuk a falut. 

Évekig tartott, míg a rémálom valósággá vált, és 1990-re minden újfalusi elhagyta faluját. A falu elpusztítása után majd’ 30 évvel a gát zsiliprendszerét irányító fülkéhez vehető híd leszakadt, ami miatt a vízszabályozás ellehetetlenült. A tó vizét le kellett engedni. Így vált újra láthatóvá a néhai falu; Bözödújfalu.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!