Szakemberhiány

1 órája

A mérnökképzés került fókuszba az idei Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián

A gazdasági szféra és a felsőoktatás találkozott a Jászsági Menedzser Klub Egyesület szakmai fórumán, ahol hasznos információkkal gazdagodtak a résztvevők. Mérnökképzés a Jászságban címmel rendezték meg pénteken a VI. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán.

Illés Anita

A meghívott előadók elemezték a helyi és országos felsőoktatás jelenét és jövőjét, a magasan képzett tehetséges fiatalok helyben tartásának lehetőségeit. A tanácskozáson a térségben meghatározó cégek képviselői is megosztották tapasztalataikat, a mérnökképzéshez kapcsolódó céljaikat, igényeiket. Az elmúlt időszak technológiai innovációinak és a Jászság gazdasági fejlődésének következtében nyilvánvalóvá vált, hogy a jászsági vállalatoknak egyre több magasan képzett szakemberre van szükségük versenyképességük fenntartása érdekében. Kihívást jelent, hogy a demográfiai elöregedés és az elvándorlás miatt csökken a munkaerőpiacra belépő fiatalok száma, ami hosszabb távon lassíthatja a térség fejlődését. Mérnöki területen különösen aggasztó a szakemberhiány. Ezt felismerve a Jászsági Menedzser Klub Egyesület régóta szorgalmazta a helyi műszaki felsőoktatás beindítását. Alapos előkészítés után az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködésével idén szeptemberben megkezdődött a levelező gépészmérnök BSc képzés Jászberényben. A VI. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencia fókuszában a tudásépítés, a jászsági mérnökképzés állt. 

mérnökképzés
Mérnökképzés a Jászságban címmel rendezték meg pénteken a VI. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát Jászberényben, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán
Fotó: Pesti József

A mérnökképzés elindításával fontos mérföldkőhöz érkezett a Jászberényi Campus 

– Ez egy olyan téma, ami nem érint mindenkit a Jászságban. Sokkal színesebb a térség gazdasága, nemcsak mérnökökre van szükség, sok más szakma iránt is jelentős az igény. Mégis úgy vélem, hogy a téma több szempontból rendkívül nagy jelentőséggel bír. A Jászság - foglalkoztatás, árbevétel és adófizetés szempontjából - legnagyobb vállalkozásai ugyanis olyan tevékenységet folytatnak, amihez mérnökigény kapcsolódik. Fontos azért is, mert egy nehéz időszak után a gépészmérnök képzés elindításával az egyetem képzési palettája tovább bővült – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke a konferenciát, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a képzés elindításában. 

– A Jászságnak, mint az Alföld legiparosodottabb részének nagy szüksége van jól képzett, helyi viszonyokat ismerő mérnökökre. Fontos, hogy a magasan képzett, tehetséges fiatalokat helyben maradásra ösztönözzük – hangsúlyozta dr. Nagy János György. Az EKKE Jászberényi Campus főigazgatója hozzátette: a gépészmérnök szakot csak a nyár eleji felvételi vizsgákat követően hirdették meg, mégis nyolc fő jelentkezett és számukra elindulhatott a gyakorlatorientált képzés. A köszöntők sorát Budai Lóránt polgármester folytatta, aki a felidézte a Jászberényben található felsőfokú oktatási intézmény történetének főbb mérföldköveit és kitért a gépészmérnök képzés jelentőségére a város gazdasági életében. Pócs János országgyűlési képviselő többek között a kormány Új Gazdaságpolitikai Akciótervének pilléreiről, intézkedéseiről beszélt a hallgatóságnak. Tolmácsolta a konferencia fővédnöke, dr. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter üdvözletét, aki brüsszeli kötelezettségei miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. 

mérnökképzés
A Csányi Alapítvány Jász-Stones csapata is bemutatkozott a jászberényi konferencián 
Fotó: Pesti József

Innovatív fejlesztéseit mutatta be a Jász-Stones

Az előadások sorát a Csányi Alapítvány nemzetközi sikereket elért Jász-Stones csapata nyitotta meg. Tagjai egy Sydne-ben rendezett lego-robotika versenyen első helyezést elért innovatív fejlesztéseikről számoltak be. A jelenlévők az alapítvány jászsági tehetséggondozó, oktatást segítő munkájáról is képet kaphattak. A szakmai fórum első blokkjában az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képzési portfólióját dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes mutatta be. Kiemelte: a gépészmérnök alapképzés az Óbudai Egyetem kihelyezett képzése, mely levelező formában indult el a Jászberényi Campuson. 

További tervek között szerepel:

  • elkezdik az egyeztetést az Óbudai Egyetemmel egy közös gépész üzemmérnök Bprof képzés megalapításáról,
  • amennyiben a személyi és a tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, lehetővé válik az alapképzés saját jogon történő indításának kezdeményezése is. Csikósné dr. Pap Andrea Edit, egyetemi docens, az Óbudai Egyetem főosztályvezetője azt elemezte, hogy az egyetemek együttműködésével milyen lehetőségei vannak a mérnökképzésnek. Dr. Ronkay Ferenc címzetes egyetemi tanár a mérnökképzés gyakorlati oldalát mutatta be. A konferencia második részében a Jászságban működő vállalkozások képviselői osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat arról, hogy milyen lehetőségeik, céljaik vannak a mérnökképzésben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában