Állatvédelem

2 órája

Patkány, mint házi kedvenc: szeretik a gazdájukat és van kedvenc ételük is

Nagypál Tamara, a Jászberényi Állat- és Növénykert gondozója nem tartozik azok táborába, akik borzonganak a félelmet keltő állatoktól. Ezt bizonyítja, hogy házi kedvencként két csuklyás patkányt és egy görényt tart otthonában. Mogyi, Mandula és Jason történetét a jászberényi gyerekek is megismerhették az Állatvédelmi Témahét keretében tartott interaktív programon.

Illés Anita

– Nem félek a patkányoktól, bátran megsimogatom Mogyit és Mandulát – kiállított fel egy ötödik osztályos lány a jászberényi állatkert „kézből” nevelt állatok című előadásán, melyet az Állatvédelmi Témahét keretében tartottak október 11-én. Az országos programsorozat felhívta a figyelmet az állatokkal való felelős bánásmódra, a környezettudatosságra és a természet védelmére. 

patkány
Nagypál Tamara, a jászberényi állatkert gondozója Mogyi és Mandula történetét keresztül hívta fel a gyerekek figyelmét a felelős állattartásra. A csuklyás patkány testvéreket félelem nélkül simogatták meg a diákok 
Fotó: Pesti József

Ki hitte volna, hogy egy patkány is nagyon ragaszkodik a gazdájához 

Nagypál Tamara állatkerti gondozó elsőként saját házi kedvenceit, Mogyit és Mandulát, a két csuklyás patkányt mutatta be a gyerekeknek.

– Sokan vásárolnak mostanában patkányt az otthonukba, mert jó fejek, borzasztó okosak és szeretik a gazdájukat. Nagyon fontos, hogy a leendő gazdi tisztában legyen azzal, hogyan kell felelősen tartani az állatot. Mivel a patkányoknak nagy a mozgásigényük, oda kell figyelni, hogy tágas helyet biztosítsunk számukra.

Azt is tudni kell, hogy társas állatok, ezért legalább kettőt kell tartani, mert rosszul viselik a magányt

– hívta fel a diákok figyelmét a tudatos és felelős állattartásra Nagypál Tamara, aki egy hirdetésben bukkant rá a csuklyás patkány testvérpárra.

Mint mondta: problémát jelent, hogy vannak olyan felelőtlen tulajdonosok, akik nem tudnak mit kezdeni a szaporulattal és kirakják a kézből nevelt patkányokat az utcára, ahol rengeteg veszélynek vannak kitéve.

Az interaktív előadáson a gyerkőcök azt is megtudhatták, hogy a patkányok mindenevők, Mogyi és Mandula kedvence a mogyoró, a tejföl és a joghurt. Már lehet kapni olyan speciális tápszert, melyet a patkányok számára fejlesztettek ki. A bemutató közben igazán bátrak volt a jászberényi Bercsényi Miklós Általános Iskola ötödikes diákjai, hiszen félelem nélkül simogatták meg Mogyit és Mandulát. 

patkány
Imádták a gyerekek az interaktív bemutatót, melyen Jasont, a lakásban tartott mentett görényt is megismerhették 
Fotó: Pesti József

Végül jóra fordult Jason, a mentett görény sorsa 

A foglalkozáson előkerült Jason, a mentett görény is.

– Nagyon rossz állapotban találta meg egy hölgy, aki behozta az állatkertbe. Jason egy hónapig volt az állatorvosnál, borzalmas fájdalmai voltak, de szerencsére meggyógyult. Virgonc állat, naponta 3-4 órát kell vele foglalkozni, igényli a játékot.

Jason nem tudja, hogy neki egyébként patkányokra kellene vadászni.

– Amikor elengedem a szobában, megszagolja ugyan a patkányok ketrecét, de már szalad is tovább – mesélte a hosszú nyurga állatról Nagypál Tamara.

Érdekességként említette, hogy a görények nagyon mélyen alszanak. Alapvetően húst esznek, a zöldséget és a gyümölcsöt nem tudják megemészteni.

De hangsúlyozta: Csak azt tartson a lakásban görényt, aki el tudja viselni a borzasztó görényszagot. 

Az Állatvédelmi Témahét keretében szeptember 30. és október 13. között rengeteg állatjóléttel, állatvédelemmel, környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos előadás várta az érdeklődőket a Jászberényi Állat- és Növénykertben. A látogatók megismerhették többek között mókás társállataink, a papagájok világát, a zooban élő kisemlősök, nagyragadozók és hüllők mindennapjait. A szakemberek az állatmentés gyakorlatába és a műzsákmány elkészítésébe is beavatták a nagyközönséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában