Emlékek

3 órája

Egyetlen kép emlékeztet, milyen volt a kunszentmártoni merigető

A Városi Kaszinó előtt időnként újabb és újabb érdekes információkat osztanak meg a tiszazugi település járókelőivel. Legutóbb a kunszentmártoni merigető történetét olvashatták a helyiek.

Pakainé Pusztai Nóra

Mindig valami újdonsággal hívják fel a Városi Kaszinó előtt járók figyelmét a hirdetőtáblán a tiszazugi városban. A Múltunk mozaikjainak sorában legutóbb az egykori kunszentmártoni merigető történetét elevenítették fel. 

kunszentmártoni merigető
A kunszentmártoni merigető egyetlen fennmaradt képi dokumentuma egy 1913-as képeslap
Forrás: Beküldött fotó

Dr. Barna Gábor, a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző És Városvédő Egyesület elnöke kifejtette, a hirdetőtáblán megosztott jeles események, emberek, érdekes és értékes tárgyak mindegyike kunszentmártoni kötődésű. Fontosnak tartják, hogy a település értékeiről, múltjukról minél több információt adjanak

– Ma már szinte hihetetlennek tűnik, de őseink közül sokan – az ásottkutak mellett − a Körös vizét itták egészen az 1920-as évekig – kezdte a legújabb visszatekintést dr. Barna Gábor.

Mint a beszámolójából kiderült, a Körösben több helyen volt úgynevezett merigető, amelyről a folyó vizét merítették. Egy 1913-ban megírt képeslap egy ilyen merigetőt örökített meg, amelyet a híd északi oldalán helyeztek el.

A kunszentmártoni merigető egy több méteres faszerkezet volt a Körösön

– Négy darab, körülbelül 3 méteres fenyőszálra deszka járólapot erősítettek, amelynek a közepén hosszúkás nyílást hagytak: ezen keresztül tudták cserépkannáikat, korsóikat megmeríteni. A biztonság érdekében korláttal látták el – fogalmazott. 

A hirdetmények szerkesztője részletezte a víztisztítás folyamatát: a vizet legalább egy napig hagyták ülepedni, s csak utána fogyasztották. Voltak nagyméretű, tölcsér formájú víztisztító szerkezetek. Az ebbe beleöntött víz vastag homok és sóderrétegen keresztül megtisztulva csöpögött le egy edénybe alul. Végül az ártézi kutak és a kúttársaságok megjelenése vetett véget a Körösből merített víz ivásának a tiszazugi városban.

– A kunszentmártoni merigetőnek ez az egyetlen fennmaradt képi dokumentuma – emelte ki a közösséggel megosztott fotóról.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában