Fémhulladékot használt

3 órája

A világ egyik legélethűbb makettjét készítette el garázsában a férfi - galériával és videóval

A szolnoki körforgalomban lévő MI 24-es harci helikoptert is elkészítette fémhulladékból a besenyszögi Buzgán Attila. Hobbijává vált, hogy hulladékból készít helikopter maketteket, de fellelhető még nála autó, hintó és megannyi érdekesség.

Mészáros János

A lakásban és az udvaron fellelhető ócskavasakból, fémhulladékokból, kanalakból, villákból és szódapatronokból készít különleges helikopter, repülőgép és gépjármű maketteket Buzgán Attila helyi ezermester. Mostanra szenvedélyévé vált, hogy hulladékból készít maketteket.

Helikopter makett, Buzgán Attila
Nagyon büszke a MI 24-es harci helikopter makettjére Buzgán Attila
Fotó: Mészáros János

Néhány éve jött az ötlet, hogy a kidobott fémhulladékokat hogyan tudná újrahasznosítani.

Az ügyes kezű besenyszögi férfival már többször foglalkoztunk hírportálunkon az egyedien átépített homokfutói és az autói révén, melyeknek szerte az országban a csodájára járnak. Legújabban pedig újrahasznosított fémhulladék adja munkájához az alapanyagot.

Hulladékból készít maketteket a köszörűvel

A hulladéknak szánt lomokból köszörűvel és hegesztőpisztollyal kelti életre a vasat. A kupacban álló rugókból, fogaskerekekből, csavarokból és tárcsákból pillanatok alatt megvalósítja elképzeléseit. Az évek múlásával egyre finomabb és mutatósabb maketteket állít össze a garázsában. Legújabban harci helikoptereket és repülőgépet rakott össze az ócskaságokból. Kanalakat, csapágyakat szódás patronokat és mindenféle vashulladékot használt fel hozzájuk. Eredeti fotók alapján kartonpapírból megtervezte és kivágta a kiválasztott járművet, majd összehegesztette a fő darabokat. Emlékezetből vagy fotók segítségével kreatívan öltözteti fel a maketteket. 

Nagyon büszke a MI 24-es harci helikopterére, amit a szolnoki körforgalom ikonikus emlékművét mintázza, alkotása az alapján készült. A talapzatra szerelt harci jármű még forog is a fémoszlop tetején. Utolsó mozzanatként, hosszas munkával fémesre csiszolja a maketteket, így nyerik el végleges külsejüket.  Általában egy hétvégén egy ötletét tudja megvalósítani. Mivel evés közben jön meg az étvágy – tartja a közmondás –, ezért munka közben újabb és újabb ötletek jutnak az eszébe, s azokat is elkezdi megvalósítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában