Gyógyulás

2024.09.07. 11:22

Amikor megindult az infúzió a kisfiú karjába, ő csak annyit mondott: anya, ez a szülinapom!

Megkapta a génkezelést Kenifel Ádin. A jászkunsági kötődésű, Duchenne-féle izomdystrophiás kisfiúval szinte csodát tett a génterápia, erősebb lett, jobban mozog, és a beszéde is kitisztult. Az örökmozgó kis hős már hazatért Dubajból és itthon gyógyul tovább, erősíti a szuperhős izmait.

Szoljon.hu

Három-négy hónappal ezelőtt nem gondolta a Kneifel család, hogy ennyire felgyorsulnak az események. A nyár elején még a gyűjtés „gyorsítására” koncentráltak, pár nap múlva pedig már pakolniuk kellett, indultak a nagy kalandra, melyen Ádin végre megkaphatta a gyógyulást jelentő kezelést. Azóta már haza is tértek Dubajból, s a kisfiú állapota a génterápia után látványosan javul.

génterápia, Ádin
Ádinnak a tószegi kerékpárüzemben is gyűjtöttek. Ez év elején jártak a jászkunsági településen, akkor még nem tudták, hogy már nyáron megvalósul a génterápia, ami csodát tesz a kisfiúval
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW archív

Amikor kiderült: csak egy drága kezelés segíthet

Mielőtt azonban mindent elárulnánk, menjünk vissza az időben. Ahogy korábban hírportálunkon is megírtuk: Kneifel Ádin 2020. november 27-én született Debrecenben, a család jelenleg is ott él. A kisfiú hatalmas boldogságot hozott a szülők, Krucsó Anikó és Kneifel Adrián életébe. Ádin egy ideig épp olyan izgő-mozgó fiú volt, mint kortársai. Egy éves kora körül a bölcsődében egyre inkább lemaradásokat vettek észre a mozgásában: a mászásban, ülésben, fordulásban. A gyógytornák, otthoni masszírozások szinte azonnali javulást hoztak, ám amikor korosztályához képest később, tizenöt hónaposan járni kezdett, nagyon instabil volt.
Amikor az étvágya is romlani kezdett, Ádint különféle kivizsgálásokra is elvitte a család. Végül a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában az egyik neurológus vetette fel a Duchenne-szindróma gyanúját, amely 2022 decemberében beigazolódott. 

A külföldi génterápia 1,3 milliárd forintba kerül, ezért gyűjtésbe kezdtek.

Lassan gyarapodott az összeg, ám júniusban csoda történt: egy anonimitást kérő jótékony segítő kipótolta a pénzt. A család mérhetetlen hálával a szívében indult Dubajba.

A génterápia után megsokszorozódott Ádin energiája

Július 24-én aztán megkapta a gyógyszert. 

– Nagyon hosszú két nap van mögöttünk, elfáradtunk, de az a csoda, hogy itt lehetünk mindent megér. Ádin órákon keresztül nem szállhatott le az ágyról és előtte is hosszú órákat várakoztunk a szobában. Nagyon nehéz lelkileg, amikor sír és mondja, hogy haza akar menni. Az infúzió elindításának pillanata ugyanakkor nagyon megható volt. Én nyomhattam meg a start gombot, majd Ádin megszólalt, hogy szülinapom. 

Mit mondhatnék, azt hiszem, ezt a napot valóban a második szülinapjaként ünnepelhetjük a jövőben

 – mesélte a követőknek Krucsó Anikó akkor még hullámzó érzelmekkel. A kisfiú édesanyja hozzátette: jól viselte a kezelést Ádin szervezete.
Attól kezdve elkezdődtek a mindennapos vizsgálatok, s a szülők bíztak abban, hogy az eredmények rendben lesznek. Ádin gyógytornára járt, s az édesanya elmondása szerint annyi energiával rendelkezett, hogy az már a gyógytornásznak is feltűnt.
– És olyan sokat nőt amióta itt vagyunk, hogy rá se fogtok ismerni – írta a követőknek Anikó. Büszkén hozzátette: itt mindenki 6 évesnek hiszi, pedig még csak novemberben lesz 4 éves. Nagyon magas, 110 centiméter a fiatalember, akinek, mint kiderült: napról-napra ügyesebb a mozgása.

Kneifel Ádin génterápia
Ilyen mosolygósan utazott haza Ádin a dubaji génterápia után
Fotó: Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítvány/Facebook

Az eredményeket folyamatosan figyelik itthon is

A kezelés tehát, úgy tűnik, sikeres volt. Ádin vizsgálati értékei gyorsan javultak, a terápia után bő egy hónappal hazatérhetett szüleivel a kisfiú. 

– El sem hisszük még. Ádin megkapta azt az infúziót, ami jelenleg az egyetlen esély neki az életre. Ezért sosem lehetünk nektek elég hálásak. És most végre hazatérhettünk – számolt be az édesanya. Anikó elárulta: nagyon hosszúnak tűnt a Dubaiban töltött idő, de Ádin ismét bebizonyította, hogy előtte nincs lehetetlen.

Az volt az álmunk, hogy abban a korban legyen túl ezen az akadályon, amikor nem fog emlékezni erre az időszakra és a kis lelke nem sérül a távol töltött idő miatt. Ez sikerült

 – tette hozzá boldogan.
Mint hangsúlyozta: a vérvételi eredményekről nem mertek írni, mert nem akarták elkiabálni, de már elmondhatják, hogy minden eredmény megfelelő lett, nem alakult ki gyulladás a szervezetében.  

– Persze továbbra is minden héten vizsgálják ezeket az értékeket Ádinnál és folyamatos kapcsolattartás szükséges a dubaji orvosunkkal – emelte ki.
A Kenifel család új élete tehát kezdetét vette. 

– Minden erőnkkel azon leszünk, hogy kialakítsunk itthon neki egy saját „gyógytorna szobát”, hogy építsük tovább azokat a szuperhős izmokat – tette hozzá végül Anikó.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában