Kiállítás

1 órája

Maketteken mutatják be a holokauszt borzalmait: különleges tárlat nyílt Karcagon – galériával

Különleges tárlat nyílt a Karcagi Zsinagógában szerdán. Két terepasztalon, az auschwitzi koncentrációs tábor makettje segítségével mutatják be a holokauszt borzalmait.

Daróczi Erzsébet

Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte Sommer Katalint és a különleges makettkiállítás megnyitóján résztvevőket, köztük Kolozsi Kilián kormányfőtanácsost, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselőt, Szepesi Tibor polgármestert, Szerdócz Ervin főrabbit, Szabó Györgyöt, a MAZSÖK kuratóriumának elnökét, Darvas István főrabbit, Koncz Tibor református esperest, Veress Zoltán katolikus plébánost és Tóth Szabolcs presbitert (Hit Gyülekezete – Karcag).

Karcagi Zsidó Hitközség, Auschwitz és Birkenau,koncentrációs tábor, kiállítás, makett
Auschwitz-Birkenaut két hatalmas makettasztal segítségével jelenítik meg
Fotó: Daróczi Erzsébet

Gordon Gábor, az Élet menete Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, az utazó makettkiállítás az elkövetkező másfél évben további 18 városban lesz látható.

– Az Európai Unió támogatásával létrejött EXPERIENCE HISTORY program keretében olyan oktatási módszert alkalmazunk, mely során a két volt koncentrációs tábort, Auschwitzot és Birkenaut két hatalmas (több mint 30 négyzetméternyi felület) makettasztal segítségével jelenítjük meg, és e különleges szemléltető anyag segítségével oktatjuk a holokauszt borzalmait az érdeklődőknek. A projekt elsődleges célja, hogy a „Z” generáció a túlélők, az áldozatok, elkövetők történeteinek felidézésén keresztül, informális oktatás keretében szerezzenek ismeretet a vészkorszakról, és mindezt középiskolás diákok aktív közreműködésével. A holokauszt megtörtént, és mi más akadályozhatja meg a gyűlölködést, a kirekesztést és azt a szörnyűséget, ahová ezek vezetnek, ha nem az oktatás és a felvilágosítás! – hangsúlyozta Gordon Gábor.

Kolozsi Kilián kormányfőtanácsos dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes gondolatait olvasta fel, majd Szepesi Tibor polgármester szólt a holokausztról, köztük a 446 karcagi áldozatról.

Sommer Katalin holokauszttúlélő mondatai alatt többek szemében könnyek jelentek meg, hiszen elmesélte, gyerekeként hogyan élte túl a borzalmakat, a svéd embermentőnek, Raoul Wallenbergnek köszönhetően.

Darvas István főrabbi gondolatai után a holokauszt áldozatainak emlékére a Kádis hangzott el. 

A makett kiállítás szeptember 30-ig látogatható, előzetes regisztráció alapján a tárlatvezetést Éliás János, a Györffy István Nagykun Múzeum történésze tartja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában