Aratóünnep

2 órája

Kenyeret vittek lengyel barátaiknak az újszásziak

Az aratóünnepeknek Lengyelországban komoly hagyományai vannak. A közelmúltban dél-lengyelországi Dębica településen tartottak ilyen eseményt, ahová a város testvértelepüléséről, Újszászról is ellátogatott egy küldöttség. Az újszásziak természetesen ajándékot is vittek barátaiknak az aratóünnepre.

Rimóczi Ágnes

Hálaadás. Ez a legfontosabb üzenete az aratóünnepeknek, melyeknek Lengyelországban hosszú és gazdag hagyománya van. Bár az ország számos részén részben eltérőek az ünnepségek, mindegyik hasonló, és ugyanazt a jelentéstartalmat hordozza magában. A levágott kalászokból az aratók aratókoszorút kiegészítenek, melynek pompája és a legnagyobb gondossággal történő elkészítése bizonyos szimbolikát hordoz. Az elvégzett munka szimbólumát, s egyben hálaadás is Szűz Máriának az aratásért és az emberiség éhínségtől való megmentéséért.

aratóünnep Újszász
Dębica aratóünnepén hálát adtak a termésért, az elvégzett munkáért a lengyel gazdák
Fotó: Bali István


A dél-lengyelországi Dębica település is minden évben ünnepel, vendégül látják a település, a környék gazdáit, hogy hálát adjanak az aratásért, és elhozzák az aratóünnep jelképét, a termésből származó új kenyeret. Az idei aratónapra meghívták Újszász küldöttségét is, hiszen Újszász hosszú ideje ápol gyümölcsöző és sokrétű testvéri, partneri kapcsolatot Dębica településsel.

Az aratóünnepet az aratókoszorúk teszik csodássá

– Az ünnepség a zawadai Boldogságos Szűz Mária születése kegyhelyen hálaadó szentmisével kezdődött. Felemelő érzés volt látni a kalászokból font, különböző formákat öltött aratókoszorúkat, melyeket gyümölcsökkel, mezei virágokkal, gyógynövényekkel, diófélékkel, színes szalagokkal is feldíszítettek. 

Az idei termésből származó új kenyeret népviseletbe, ünneplő ruhába öltözött asszonyok, férfiak és gyermekek vitték a kegyhelyre, hogy a szentmisét celebráló pap hálaadó mise keretében, több ezer ember előtt áldja meg

 – számolt be az ünnep részleteiről Bali István, a lengyel-magyar kapcsolatok régi ismerője, támogatója és ápolója, aki szintén tagja volt a delegációnak. Bali István tolmácsként és fotós dokumentátorként vett részt, megörökítette a jeles esemény részleteit.
Mint megtudtuk: a mise után az ünnep a brzeźnicai stadionban folytatódott, ahol emléklapot kaptak az aratókoszorút készítő csoportok, ezt követően pedig megkezdődhetett a hajnalig tartó mulatság. Helyi finomságokat kóstolhattak a vendégek, művészeti csoportok bemutatói és koncertek biztosították a jó szórakozást.

aratóünnep Újszász
Dobozi Róbert (jobbra) magyar kenyeret vitt a lengyel aratóünnepre
Fotó: Bali István

Együtt szegték meg a magyar kenyeret a városvezetők

A lengyel ünnepen az újszászi delegációban természetesen ott volt Dobozi Róbert is, aki ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a kapcsolat fontosságát. 

– Huszonegy éve tart már Újszász és Dębica testvértelepülési kapcsolata, mely cserediákok utazásain, kulturális csoportok fellépésein keresztül számtalan felejthetetlen élmény forrása volt eddig is – emelte ki Újszász polgármestere.

Dobozi Róbert hozzátette: a kenyérszenteléssel és aratókoszorúk felvonulásával egybekötött ünnepre a magyar gazdák kenyerével érkeztem, mely óriási sikert aratott a jelenlevők között. A városvezető a lengyel-magyar barátság örök szimbólumát Adam Pieniążek debicai polgármesterrel együtt szegte meg. A polgármesterek abban is megegyeztek, hogy a mindkét fél számára értékes együttműködést folytatják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában