Múltidéző

2024.08.01. 10:30

Tíz éve történt: magasodott és szépült a védmű Szolnoknál – videóval

Magas szintű árvízvédelmi biztonságot teremtett az a fejlesztés, melynek keretében magasították és megerősítették a töltésszakaszt Szolnoknál. A védmű meg is szépült. A turisztikai jelentőséggel bíró beruházást tíz éve avatták fel.

Rimóczi Ágnes

Éppen tíz esztendővel ezelőtt avatták fel és adták át a rendeltetésének a magasított és megerősített hat kilométernyi töltésszakaszt a Tisza mentén Szolnoknál. A védmű a fejlesztés keretében megszépült.

védmű Szolnok
A régi és az új egymás mellett. A régi támfal egy részét megtartották az új védműbe építve, emlékként
Fotó: Rimóczi Ágnes


– Remélhetően az elkövetkezendő 80 évben nem kell a szolnoki lakosságnak félnie attól, hogy otthonukat elmossa a tiszai ár – hangzott el több alkalommal is, több felszólaló szájából a megnyitón. Mondhatni, hogy a magasított védvonal az elmúlt tíz évben állta a sarat, vagyis a vizet, igaz a korábbiakhoz hasonló árvízzel nem kellett szembenézni a térségben. Mindenesetre megnyugtató, hogy támfal biztonságot ad a városnak.

A magasított védmű őrzi a régi támfal emlékét

Az Új Széchenyi-terv keretében több mint 2,4 milliárd forint értékű árvízvédelmi fejlesztés zárult le 2014 júliusában Szolnokon. Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósított projektben a Tisza mentén a belvárosi szakaszokat és az iparterületi árvízvédelmi fővédvonalat egyaránt kiépítették az előírás szerinti mértékre. A beruházás közel két év alatt valósult meg. A védvonal átépítésével egyidőben a Tisza-parti sétány is megszépült, amely a kiépített kerékpárút mellett látványos elemekkel is bővült.

védmű Szolnok
A támfalat látványos festett képekkel díszítették az évek során
Fotó: Rimóczi Ágnes

A vármegyeszékhelyen 1934-ben építették meg a Tisza-parti sétánynál a korábbi támfalat. Annak egy nyolc méteres szakaszát az új, 60 centiméterrel magasabb védműbe építve, emlékként a szolnokiaknak, látványosságnak az utókor számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában