Visszatekintés

3 órája

Hátborzongató égi jelenség is feltűnt a viharos égen – hömpölygött a víz, dőltek a fák

Elképesztő viharok tépázták térségünket tavasszal és nyáron: özönvizek, jégesők, kidőlt fák és megbontott tetők is munkát adtak a katasztrófavédelmi szakembereknek. Cikkünkben összegyűjtöttük a legdurvább jászkunsági viharokat: íme, a legjelentősebb káresemények, melyek az idei viharszezon számlájára írhatók!

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Az idei jászkunsági viharok sorában egy májusi özönvíz volt az egyik első igazán jelentős. Rövid idő alatt annyi csapadék hullott, hogy sok helyen lapátolni kellett a vizet az utcákról, a járókelők bokáig, a járművek tengelyig merültek benne.

jászkunsági viharok
Ez még az idei jászkunsági viharok sorából is kiemelkedett: hátborzongató volt az a szupercella, mely egy júniusi napon közeledett Szolnok felé. A felvételt köszönjük olvasónknak!
Fotó: Babella Vivien

– Közel húsz olyan bejelentés érkezett pénteken délutánra, melyek vonulással járó beavatkozást igényeltek – mondta akkor dr. Kisnémeth Tamás tűzoltóalezredes, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője, sajtóügyeletese. A teljesség igénye nélkül Rákóczifalván a helyi iskola pincéjét árasztotta el a nagy mennyiségű csapadék. Szolnokon, az egyik Gyermekváros utcai épületnek a tetőzet alatti felső szintjére ömlött be az esővíz.

A jászkunsági viharok közül a szolnoki szupercella volt a legjelentősebb

Június első napja hatalmas tombolást hozott magával szombaton az esti órákban. A rövid, ám igen intenzív, jégesővel tarkított vihar a vármegyeszékhely több pontján is komoly károkat okozott. Kettétört, leszakadt faágakat kellett eltávolítani az utakról, utcákból vármegyeszerte. A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. a vihar elvonultával azonnal megkezdte a károk felmérését és elhárítását. Az Ormos Imre Parkot a biztonság érdekében vasárnapra, a viharkárok felszámolásának idejére bezárták. 

Cserkeszőlőn ólra dőlt egy fa

Két hét sem telt el, és ismét nagy erejű vihar tépázta a térséget. A több hullámban érkező zivatar a vármegyeszékhely jó néhány pontján munkát adott a szakembereknek. Tizenhat település huszonöt helyszínén avatkoztak be a vármegye tűzoltói.

– Legtöbbször kidőlt, vagy a villám által kettéhasított fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítania a kollégáknak. Jászalsószentgyörgyön leomlott egy családi ház kéménye, Karcagon egy parkoló teherautóra dőlt rá egy fa – sorolta Németh Ádám, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. További településekről is érkeztek komoly bejelentések. Tiszagyendán kettétört egy villanyoszlop, Kunhegyesen pedig kidőlt egy másik. Cserkeszőlőn ólra borult egy fa.

– Az épületben két sertést és huszonöt baromfit tartottak, az állatoknak nem esett baja – tájékoztatott Németh Ádám.

A Tiszavirág Fesztivált sem kímélte a vihar

Az özönvíz elmosta Szolnok legnépszerűbb fesztiváljának záróbuliját is. Június huszonkettedikén este heves esőzéssel és villámlással ismét a természet szabta meg a programok menetét. A Tiszavirág Fesztivál utolsó estéjére mindig sokan érkeznek. Bár most is összegyűlt a tömeg, a szervezők kilenc óra magasságában felszólították a látogatókat, hogy mielőbb húzódjanak biztonságos helyre, ugyanis hamarosan megérkezik a vihar, ami mennydörgéssel, villámlással és rengeteg esővel valóban elmosta a szolnoki nyár egyik közkedvelt programját.

A Tiszazugban is komoly károkat okoztak a jászkunsági viharok

Az előbb említett vihar a Tiszazugban sokfelé fákat, ágakat tört vagy éppen útra döntötte ezeket. A csapadék mennyisége is jelentős volt, 14-45 milliméter között értékekről számoltak be a térségben élők. Két favágáshoz vonultak a tűzoltók, a tiszaföldvári Döbrei János úton egy tízméteres példány dőlt egy autóra, amelyben csodával határos módon semmiféle kár nem keletkezett. Az Újvirághegy úton egy körülbelül nyolc méteres akácfa dőlt az útra, aminek a legnagyobb ága rászakadt egy hírközlési kábelre.

– Szerencsére személyi sérülés nem történt – mondta akkor Fábián Attila Nándor, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője.

Nyár közepén is szintén gyakran tombolt a természet

A frissítő nyári záporral viharos erejű szél is érkezett egy csütörtök este. Jászapátin több helyen is fákat döntött ki. Egyes beszámolók szerint a csapadékmérő edények húsz milliméternyi esőt jeleztek.

Ugyanez a vihar a Jászkunság nyolc településén adott munkát a tűzoltóknak:

  • Berekfürdőn;
  • Jászapátiban;
  • Jászárokszálláson;
  • Jászfényszarun;
  • Jásztelken;
  • Kunmadarason;
  • Kunszentmártonban; 
  • Szolnokon.

Szinte mindenhol leszakadt ágakhoz hívták a szakembereket.

Alig telt el egy hét, Karcagon érdekes jelenséget tapasztalhattak a helyiek. A város egyik pontját ugyanis jégeső áztatta, máshol szikrázott a napsütés. A jégeső áztatta területeken tíz, húsz milliméter csapadékról beszélgettek a helyiek.

A hónap közepén ismét erős vihar tépázta a térséget. Tizenhét településen csaknem ötven helyszínen dolgoztak a vármegye tűzoltói. Törökszentmiklóson fákat döntött ki a szél, Újszászon villámcsapás miatt lángra lobbant egy építmény.

– Csak Törökszentmiklóson huszonhat helyen volt szükség a tűzoltókra. A legtöbb helyszínen fák dőltek kerítésre, villanyvezetékre, háztetőre. A városban egy ház tűzfalát és egy kocsibeállót is megbontott az erős szél – sorolta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A villámok szintén „tették a dolgukat”, Szajolban egy fába csapott villám, amely így egy kapura dőlt. Tiszaigaron egy ingatlan lemez tetejét is megbontotta az erős szél. Fegyverneken fa dőlt egy lakóház tetejére, Abádszalókon pincéből kellett vizet szivattyúzni – sorolta a szóvivő.

Komoly károkat okozott a július végi vihar

A jászkunsági viharok július végén mintha búcsút intettek volna, ám egy jelentősebb tombolást még tartogattak a térség lakóinak.

A hónap utolsó napjaiban egy erős széllökésekkel érkező vihar megbontotta a tiszainokai községháza tetejét is. A kúpcserepeket érintette a kár, száz éves kúpcserepeket fújt le a szél. Az igen jelentős káresemény komoly fejtörést okozott a település polgármesterének.

– A tetőcsere vélhetően több mint húszmillió forint, viszont nincs önereje az önkormányzatnak. Az összeg azért ilyen magas, mert nemcsak a cserepeket, hanem a faanyagot is cserélni kell. Pályázati lehetőséget keresünk a károk rendezésére  – fogalmazott akkor Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!