Elismeréseket osztottak

2024.08.16. 14:50

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kiválóságait díjazták – galériával, videóval

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat ünnepi megemlékezést tartott a vármegyeházán pénteken. A rendezvényen vármegyei kitüntető díjakat és címeket adtak át.

Pakainé Pusztai Nóra

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye történelmi örökségének szerves része a jászkun hagyományok tisztelete és továbbadása, mely hosszú évek óta fontos küldetése a vármegyei önkormányzatnak. Ennek jegyében zajlott az augusztus 20-i állami ünnepséghez kapcsolódó megemlékezés, immár negyedik alkalommal ez alkalomból adták át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Díszpolgára Díjat, valamint a „Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéért” díjat, és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat szakmai kitüntető díjait, illetve címeit. Pénteken megtelt a vármegyeháza díszterme. 

A regnáló és emeritus Jászkun főkapitányok, jász és nagykun kapitányok, valamint az őket kísérő zászlóvivő huszárok a Jászkun Indulóra vonultak be a vármegyeházán tartott ünnepségen
Fotó: Mészáros János

Hubai Imre köszöntötte a vármegye kiválóságait

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében külön szeretettel köszöntötte azokat a résztvevőket, akik a szűkebb hazánkért, a Jászkunságért végzett eredményes tevékenységükért az ünnepségen átvehették az elismeréseket.

– Az önök példaértékű életútja, elkötelezett tenni akarása, az a sok-sok küzdelmes, de eredményes, izgalmas és felemelő, sok boldog ám olykor nehéz pillanatokat is magában hordozó esztendő, ami óta Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Önkormányzatával együtt önök is a Jászkunság fejlődéséért dolgoznak azért, hogy a vármegyében élők lehetőségei, életének feltételei minél jobbak legyenek, mára meghozta gyümölcsét.

Eljött az a nap, amikor az  önök teljesítményét legszűkebb pátriájuk szülőföldjük, otthonuk, munkahelyük közösségének javaslatára elismerésben részesíthetjük

– fogalmazott.

Majd visszatekintett Szent István király fiához intézett intelmeihez a keresztény értékekről, a hitről, az államiság megőrzéséről. 

– Kivétel nélkül mindenki talál a saját életére vonatkozó intelmet, elmondhatja magáról, hogy az élet jó néhány területen megpróbálta és a legújabb kori küzdelmeknek még közel sincs vége. Sőt.

Ha értjük, hogy mi dolga van a világnak velünk magyarokkal, és értjük Magyarország dolgait a világgal, akkor egyértelmű, hogy a küzdelmek java még ezután következik.

Vajon ki tudja, hogy a békés élet és erős gazdaság eszméje meddig tartja még össze Európa népeit. Szent István tudta, hogy nemzeti szuverenitásunk megőrzése nem magától értetődő adottság, hanem folyamatos küzdelemben kivívandó feladat, egy erős és külső hatalmaktól független Magyarország nem csupán valamennyi magyar érdeke, hanem a jövőnk a fennmaradásunk záloga is egyben – emelte ki.

Fontos a nemzeti identitás

Hozzátette: kell, hogy legyenek saját törvényeink, nemzeti hagyományaink, identitásunk, melyek szerint élünk az európai integráció közepette. 

Nemzetünk és vármegyénk kiválóságai nem hagyják kiveszni az évezredes értékeket.

A vármegyei kitüntetésekkel a vármegyei önkormányzat fejet hajt az önök életútja, munkássága, kitartó, alkotó tevékenysége előtt, megköszönve hűségüket, elhivatottságukat, kitartásukat – hangsúlyozta, majd kérte, őrizzék meg lelkesedésüket. 

Az elismerések átadása előtt egy rövid kulturális műsorral készültek.  Az Idei ünnepség fellépő vendége a törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Zeneiskolájának fuvolista növendéke, Eglesz Luca, aki számos országos verseny győztese – a fuvola mellett zongorán is. 

A pénteki ünnepség eltért a hagyományoktól abban, hogy olyan díjakat is átadtak, amelyeket nem ilyenkor szoktak. Az ünnep rangja és méltósága ugyanakkor alátámasztja, hogy a Jászkunságért Elnöki Elismerő Oklevelet és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Védelméért Emlékplaketteket nyújtsanak át az arra érdemes személyeknek. 

Kövessék oldalunkat, a következő napokban bemutatjuk a díjazottakat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában