FireFit

2024.08.04. 06:52

Európai tűzoltók mérték össze erejüket Szolnokon, ez volt az első magyarországi FireFit – videóval,galériával

Tornyot másztak, súyokat cipeltek, tüzet oltottak hétvégén Szolnok főterén. A vármegyeszékhely adott helyet az első Magyarországon rendezett FireFit Championships Europe nevű nemzetközi versenynek, melyre 9 országból érkeztek tűzoltók.

Molnár-Révész Erika

Pénteken, szabadedzéssel és a közszolgálati szervek látványfutamával kezdődött az első magyarországi FireFit nemzetközi verseny, a Kossuth téren szombaton egyéniben, vasárnap pedig csapatokban csaptak össze a tűzoltók. Már maga a pálya is látványos volt, egy 12 méteres torony magasodott a főtér fölé. Egyszerre két pályán versenyeztek a résztvevők, akik 9 országból érkeztek a megmérettetésre.

Tűzoltók versenye Szolnokon
A szolnoki Kossuth téren versenyeztek hétvégén a tűzoltók, a nemzetközi megmérettetésre kilenc európai országból érkeztek csapatok.
Fotó: Nagy Balázs

Nehéz pályán küzdöttek a tűzoltók, lépcsőfutás is szerepelt a feladatok között

– Kanadában rendezték meg az első FireFit versenyt, körülbelül 30 évvel ezelőtt. Lényege, hogy felmérje a tűzoltók erő-és állóképességét, hogy mit bírnak el. Ez a verseny ad a legátfogóbb képet arról, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a tűzoltóknak a feladatellátásuk során –tájékoztatott a szombati verseny előtt Czifra Zsolt, a Magyar Tűzoltósport Egyesület elnöke. Mint elmondta, a pálya szerte a világon mindenhol ugyanaz, azt ugyanis egy orvos, Paul Davis alkotta meg. 

A feladatok között szerepel a lépcsőfutás, egy 12 méter magas toronyba kell felfutni, a vállon egy 20 kilogrammos tömbbel.

– Ezt bele kell helyezni egy dobozba, majd egy kötélen lelógó 20 kilogrammos tömböt felhúzni 12 méter magasra, melyet szintén bele kell helyezni egy dobozba. Ezután a versenyző lefut, minden lépcsőfokot érintenie kell kapaszkodva két oldalt a korlátokba, és utána egy 80 kilomrammos ellenállású súlyt kell elkalapálni egy 4 és fél kilomgrammos kalapáccsal a megadott jelzésig. Ezután a szlalompályán egy nyomás alatt lévő vízsugárral el kell oltania a tüzet, majd utána egy 85 kilogrammos babát kell bevinni háttal a célba – sorolta a feladatokat a főszervező. Hozzátette, a feladatellátás során elkövetett hibákat pontozzák, így mérik a versenyzők teljesítményét. 

Első alkalommal rendeztek ilyen versenyt Magyarországon 

Mint azt megtudtuk, a magyar tűzoltók eddig csak külföldön vehettek részt ilyen versenyen, melyeken rendre jól szerepelnek. Jelentős hányadban egyéniben az első 10-ben vannak a 120 indulóból, csapatban pedig sokszor végeznek dobogós helyen.

Ez az első alkalom, hogy itthon is megmutathatják tudásukat a nemzetközi mezőnyben, és éppen Szolnokon. 

Tűzoltók versenye Szolnokon
Ilyen, önmagában is nehéz védőruházatban futottak lépcsőt, emeltek és cipeltek súlyokat valamint oltottak tüzet a versenyen résztvevő tűzoltók.
Fotó: Nagy Balázs

– A Magyar Tűzoltó Sportgyesület harom éve alakult meg, a legelső versenyünket ami egy jótékonysági esemény volt, azt is itt, Szolnokon rendeztük meg. Emellett az egyesület székhelye bár Besenyszögön van, nagyon sokan szolnoki kötődésűek vagyunk, szolnoki tűzoltók és mentődolgozók a tagjaink, úgy gondoltuk, ennél jobb helyet, mint Szolnok nem találhatunk, hiszen a helyszín is megfelelő hozzá, a támogatóink nagy része pedig Szolnok és környéki. Nélkülük sem az egyesület nem működhetne, sem ez a verseny nem jött volna létre – hangsúlyozta Czifra Zsolt elnök.

A verseny óriási szervezőmunkát igényelt, tavaly novemberben kezdődtek az előkészületek.

A versenyen résztvevő magyar, román, német, szlovák, ír, szlovén, osztrák, cseh és dán tűzoltók vasárnap délutánig versenyeztek Szolnok főterén. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában