Nemzeti ünnep

2 órája

Szolnok piros-fehér-zöldbe öltözött az 1956 októberi eseményekre emlékezve – galériával és videóval

Méltóképpen emlékezett meg Szolnok az 1956. október 23-án kitört és tizenegy napig zajló országos függetlenségi népfelkelés fővárosi és városi eseményeire.

Mészáros Géza

Nemzeti ünnepünk kora délutánjától a vármegyeszékhely több pontján felállított emlékhelyeknél koszorúzásokat és gyertyagyújtásokat tartottak a vármegye, a város, a helyi intézmények, hivatalok, hatóságok, rendészeti, katonai és katasztrófavédelmi, valamint civil szervezetek elöljárói, képviselői, illetve magánszemélyek.

56-os megemlékezés Szolnokon
'56-os megemlékezés Szolnokon: koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt szerdán délután
Fotó: Mészáros János

Így megemlékezés zajlott a Kablay téren, a névadó emlékszobránál, a Sóház úti Dancsi emléktáblánál, a Damjanich János utcai és a Táncsics Mihály utcai emlékhelyeknél, a vármegyeházán és a Szolnoki Törvényszék falánál elhelyezett egykori egyetemi emléktáblánál.

Délután 3 órától az 56-os emlékparkban kezdődött a megemlékezés. A szolnoki Légierő Zenekar és a Verseghy gimnázium diákjainak ünnepi műsora után Nagy Imre római katolikus diakónus gondolatai következtek, majd Szöllősi Kata diákpolgármester és Györfi Mihály polgármester tartotta meg beszédét.

Mindannyian a magyarok örök függetlenségi törekvéseire, az ország és a nemzet szabadságának kivívására fókuszáltak, köszönetet mondva a mindenkori hazafias hősöknek. Az ünnepségsorozat végén koszorúzások voltak a hazánkban először Szolnokon, 1989-ben felállított 56-os emlékmű, a Szabó Imrefia Béla szobrászművész által kifaragott kopjafájánál, valamint a Pataky Béla szobrászművész 2008-ban felavatott recski andezitkőbe vésett bronz emléktáblájánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!