Iskolakezdés

2024.08.06. 17:23

Idén a mesehősös és mintás tanszerek hódítanak a Jászkunságban

Színes, mintás füzetek közül válogathatnak az iskolára készülők. Állatos, nonfiguratív, vagy éppen a kedvenc mesehősös tanszer is a kosarakba kerülhet. A tapasztalatok szerint a szülők még kivárnak, a vásárlást az utolsó pillanatokra hagyják.

Pakainé Pusztai Nóra

Tollak, tolltartók, ceruzák, füzetboxok, füzetek sorakoznak már a nagyáruházak fő során és természetesen a papír-írószer boltokban is. Az iskolára készülő gyerekek még nem gondolkodnak abban, hogy egy hónap múlva újra a padokat koptatják, szüleiknek viszont annál nagyobb fejtörést okoz, hogy hol és mennyi pénzből tudják beszerezni a tanszereket. A Pátria Papír-Írószer szolnoki üzletében számos füzet és egyéb iskolaszer sorakozik a polcokon. Deli János üzletvezető elmondta, a nagyobb vásárlási hullámra a hónap második felében számítanak.

tanszer, Deli János, füzet
Sokféle színes, mintás füzet közül lehet választani ebben a szolnoki üzletben – mutatta Deli János üzletvezető
Fotó: Nagy Balázs

– Az előző néhány év tapasztalatai alapján a szülők már nem osztják szét hónapokra, hogy mikor veszik meg a tanszereket, hanem egyben vásárolják meg azokat az utolsó hetekben. A füzetek, táskák és ceruzák, valamint a tollak árai körülbelül tíz százalékot emelkedtek tavalyhoz képest – magyarázta.

A tanszerek árai idén is emelkedtek

A táskák közül az alsóbb évfolyamosoknak még mindig a dobozos fazont keresik a szülők, a legtöbb iskolában ezt is kérik. Az üzlet kapcsolatban van a város pedagógusaival és oktatási intézményeivel is, így az árukészletet az igényekhez tudják igazítani .A füzetek között viszont nagyobb a mozgástér. 

– A trendekről annyit, hogy sok minden nem változott, voltak ellátási gondok a beszállítóknál. Egyébként túlnyomó részt saját gyártású füzeteket árulunk, illetve olasz gyártóval vagyunk kapcsolatban, aminek dizájn füzetei megállják a helyüket a piacon. Idén volt egy új belépő, a népszerű üdítőitalok is megjelentek mintaként a füzeteken, ez nagyot robbant – magyarázta.

Lehet már 250-300 forintért alsós füzetet vásárolni, a mintás, lakkozással borított 400-600 forinttól kezdődik, de elérheti darabja akár az ezer forintot is, ezek minősége viszont már nem hagy kívánni valót maga után.

– Nagyon leáldozott a borítók piaca, a klasszikus nejlonborítók eltűntek a polcokról, a füzetek viszont olyan minőségűek, amire nem is szükséges. Fényezettek, vagy vékony fólia kötésűek, így sokkal tartósabbak, mint a korábbiak – tette hozzá az üzletvezető.

Más ajánlott az alsósoknak és más a felsősöknek az iskolakezdéshez

A füzetek között a felsőbb évfolyamosok körében népszerűek a vastagabb vonalas, illetve négyzetrácsos típusok, melyekben elválasztó is van, így szinte minden tantárgyra tudja használni a diák.

Deli János a tolltartókat is megmutatta, az árak 2500 és 8000 forint között mozognak.

– Ebbe minden belefér a 12 színes rendszerezve és az apróságok beledobálva, egyébként korosztály szerint változik, hogy mire van nagyobb igény. Az alsósoknál elvárják a rendszerezhető formát, míg a felsősöknél már a beledobálós is elegendő – sorolta. 

Az üzletben tankönyv kötéssel is foglalkoznak, az évek tapasztalatai alapján egyre nagyobb a kereslet erre is. 

Van, ahol családi program a könyvkötés

Egy, a sorok között sétáló szolnoki édesanya kosarában is sorakoztak a füzetek, elmondása szerint náluk már csak az utolsó simítások vannak hátra.

– Év közben mindig vásárolni kell és veszek annyit, hogy maradjon is. Már csak néhány füzetet kell beszerezni és várjuk a tankönyveket, hogy átvehessük azokat. Nálunk családi program a bekötésük – részletezte az édesanya. Hozzáfűzte, idén nem terveznek táskákat vásárolni, mert a tavalyit alkalmasnak találják, de még így is több tízezer forintot költenek iskolakezdésre.

Az iskolatáskákat már keresik a szülők

A szolnoki Kultúrcikk és Otthon Szaküzletben is arra számítanak, hogy augusztus 20-a után lendül fel a forgalom, sokan pedig szeptemberre hagyják a tanszerek beszerzését. Azért akadnak már vásárlók, akik főleg az iskolatáskákat keresik. A hátizsák kiválasztásánál érdemes figyelni a minőségre, az erre a célra gyártott darabok már vastagabb, tartósabb anyagból készültek, többségük vízhatlan felületű.

tanszer
Szabó József üzletvezető megmutatta az üzlet iskolatáska kínálatát
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– A kisiskolásoknak ajánlott klasszikus dobozos formát 25 ezer forinttól be lehet szerezni, a határ viszont már-már a csillagos ég – magyarázta Szabó József üzletvezető, aki szerint az árak az elmúlt években húsz százalékot emelkedtek.

A legolcsóbb füzeteket üzletükben 200 forintért kínálják, az alsósoknak tervezett mintás darabok 500 forintba kerülnek. 

– A polcainkon a füzeteknek 80 grammos fénymásolópapír minőségű lapjai vannak, nem csúszik el rajta a toll vagy a ceruza – emelte ki az üzletvezető.

A tolltartók között sorakoznak minőségi termékekkel töltöttek, ezeket akár 5000 forint körül is megkaphatják a vásárlók. A diákok körében legkedveltebbek a videójátékos mintával, focilabdával díszített darabok, a lányoknál pedig még mindig az unikornisos a menő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában