Pazar alkotás

2024.08.31. 18:00

Szolnok tortája: valóságos édességkölteményt szeltek fel a városnapon – galériával

Egy mázsa édesség, amelynek minden grammja mennyei: ez az idei Szolnok tortája. Pontosabban: ez volt. A süteménykülönlegesség szombati felszeletelésén ugyanis nem volt hiány édesszájúakból.

Rózsa Róbert

Elég lesz, vagy sem? – adódott a kérdés szombaton, a szolnoki Hild téren, Szolnok tortájának felvágására készülődve. Mindez nem a torta méretei miatt vetődött fel, sokkal inkább azért, mert rengeteg édességre váró szolnoki jött el megkóstolni a város napjára készített süteményt.

Szolnok tortája, torta, édesség, ünnep, Szolnok napja
Ínycsiklandó ünneplésben lehetett része azoknak, akik a szombati városnapi rendezvényen megkóstolták a 2024-es Szolnok tortáját
Fotó: Nagy Balázs

Az idei torta 949 szeletből állt, mivel épp ennyi esztendős Szolnok. Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a torta felszeletelése előtt azt mondta, erre a 949 évére a város méltán lehet büszke. Hiszen ma is itt áll, ma is erős város. Köszönetet mondott továbbá a Szolnoki Szakképzési Centrum végzős diákjainak, akik az alkotást elkészítették.

Egy mázsát nyomott Szolnok tortája

De mit is alkottak a szakképző cukrásznövendékei? Idén fehér csokoládés-gyümölcsös édesség mellett döntöttek. És mint szokás, a tortán viszont láttuk a város büszkeségeit, emblematikus intézményeit, épületeit. Idén többek között a szolnoki csata, a csokoládéfesztivál, a Tiszai hal napja, a Szolnoki Szimfonikusok és az új Vártörténeti Látogatóközpont is felkerült a süteményre.

Amit nem volt egyszerű mutatvány a Hild térre szállítani. Mint Szakképzési Centrum oktatója, Jegesi Jácint a helyszínen elmondta,

  • összesen 300 tojást,
  • 15 kilogramm lisztet,
  • 30 kiló cukrot,
  • 25 kiló marcipánt használtak fel a tortához.

Számításai szerint úgy 100-110 kilogrammosra sikeredett a kész remekmű.

A tortát egyébként már a hét korábbi részén elkezdték sütni, szombatra csak a díszítés maradt, eztán hűtőkocsin szállították a helyszínre. Íze pedig attól vált egyedivé, hogy ügyeltek rá, hogy a fehér csokoládés alapba egyenletesen jusson gyümölcstöltelék.

A végeredmény a szolnokiak tetszését is elnyerte. Miután felszelték a tortát, a körötte lévő tömegből egyik kéz lendült a másik után egy-egy újabb szeletért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában