Élelmiszer-biztonság

2024.09.14. 19:55

Nyakunkon a lekvár-szezon: íme a legfontosabb tudnivalók

Télire sokan tesznek el befőtteket, házi dzsemeket. Az üvegek mellé jó néhány szabályt is fel kell pakolni a polcra annak érdekében, hogy a lekvárokat, befőtteket biztonságosan fogyaszthassuk egész télen.

Szoljon.hu

Az elmúlt hetekben számos háztartásban kerültek üvegbe zöldségek, gyümölcsök. Házi dzsemek, lekvárok, befőttek sorakoznak a polcokon. Ahhoz, hogy ezek a finomságok hosszú ideig biztonságosan fogyaszthatók legyenek, fontos néhány alapvető szabály betartása.

lekvár
A lekvár mindig kiváló csemege. Fontos néhány szabályra odafigyelni a készítésénél és tárolásánál is
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

A jó lekvár egyik kulcsa a friss, érett alapanyag

Komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek a nem megfelelően tartósított befőttek, dzsemek, lekvárok, ezért a befőzés során az élelmiszer-biztonság kiemelten fontos. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai szerint a legfontosabb, hogy kiváló minőségű, érett, megtisztított alapanyagokat használjunk, ezen kívül az üvegek és fedelek sterilizálása is kiemelkedő jelentőségű.

Mindezek mellett a megfelelő hőkezelés, és a tárolás is fontosak ahhoz, hogy a házilag készült befőttek, dzsemek, lekvárok biztonságosak és hosszú ideig eltarthatók legyenek.

– A friss, érett alapanyagok használata, és azok alapos mosása felhasználás előtt elengedhetetlen, mivel a szennyeződések a befőttek minőségét veszélyeztetik – részletezi a tudnivalókat a Nébih.

A személyi higiénia is elengedhetetlen tényező

A tanácsok szerint befőzés előtt ne feledkezzünk meg a személyi higiéniáról, a haj felkötéséről és az alapos kézmosásról sem. Az üvegek és fedelek sterilizálása pedig azért fontos, mert ezáltal biztosítható, hogy semmilyen káros mikroorganizmus ne kerüljön az ételekbe.

Az üvegeket alaposan meg kell tisztítani, majd hőkezelni, például kifőzni forró vízben.

Ezáltal elkerülhetők a szennyeződések, amelyek az ételek idő előtti romlását okozhatják.

– A penész- és élesztőgombák szaporodása gyakori probléma a befőtt és lekvár készítése során, különösen, ha nem használunk megfelelő mennyiségű cukrot, vagy ha az üvegek nem záródnak hermetikusan – hívták fel a figyelmet a szakemberek, akik kiemelték: a hőkezelés és a megfelelően végzett vákuumzárás, dunsztolás csökkenti a penész és élesztőgombák szaporodásának esélyét.

Hová tegyük, hol tároljuk a befőtteket, dzsemeket

– A hőkezelési idő és hőmérséklet helytelen beállítása is komoly veszélyt jelenthet. Ha a lekvárt, dzsemet nem forraljuk elég hosszú ideig, vagy nem érjük el a megfelelő hőmérsékletet, a baktériumok és más kórokozók nem pusztulnak el teljesen, ami akár mérgezéshez is vezethet – hangsúlyozza a Nébih.

Mindezek mellett a megfelelő tárolásra is oda kell figyelni. A befőtteket hűvös, sötét helyen kell tartani, így garantálható a hosszú távú eltarthatóság, az ízek és tápanyagok megőrzése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában