Védekezés

2024.08.10. 06:55

Már tizenhárom parlagfű foltot mértek be a Jászkunságban

Orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, álmatlan éjszakák. Egyebek mellett ezek a parlagfű allergia kínzó tünetei, melyek hamarosan még tovább fokozódhatnak vármegyénkben is, ugyanis folyamatosan nő a pollenkoncentráció a levegőben. Az Alföldön néhány helyen már magas értéket mutat. Mivel a parlagfű súlyosan allergén növény, kötelező az irtása, ennek elmulasztása pénzbírsággal jár.

Molnár-Révész Erika

– Megkeseríti az életemet a parlagfű ilyenkor nyár vége felé, és kora ősszel. Ugyan most még nem érzem a durva tüneteket, de rettegek, mert tudom, hogy napokon vagy heteken belül ismét szenvedek majd nappal, és éjjel is – mondta a szolnoki Szabó Mária, akit évek óta kínoz a parlagfű allergia. 

parlagfű
 Hamarosan egyre kínzóbb tünetek gyötörhetik az allergiásokat, ugyanis nő a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. A parlagfű súlyosan allergén növény, ezért kötelező az irtása
Fotó: Gál Gábor / Forrás: Illusztráció

– Ilyenkor könnyezik a szemem, viszket és folyik az orrom, de ami a legrosszabb, hogy éjszaka nem tudok aludni, mert nem kapok levegőt. Ilyenkor előfordul, hogy ülve próbálok aludni, csak úgy nehezen megy...– tette hozzá elkeseredetten. 

Mária nincs egyedül, hiszen a parlagfű allergia Magyarországon népbetegségnek számít. 

Egyre kínzóbb tüneteket okozhat a parlagfű, nő a pollenkoncentráció a levegőben

Ráadásul hamarosan valóban magasra nő a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteki jelentése szerint ugyanis a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban van, de helyenként elérheti a magas szintet. Az elkövetkező napokban a parlagfű virágporának mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik, országos viszonylatban várhatóan közepes, az Alföldön helyenként magas szintet érhet el.

– Szolnokon az Aerobiológiai Hálózat részeként 1998 óta heti rendszerességgel zajlik a levegő minőségének pollen-monitorozása. A levegőben lévő pollenszemek és spórák gyűjtésére pollencsapdát alkalmaznak, melynek üzemeltetője a MÁV Kórház és Rendelőintézet, továbbá a minták mikroszkópos leolvasását, elemzését és a levegő minőségének értékelését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ végzi – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányivatal Népegészségügyi Főosztálya. 

Gyermekeket is felnőtteket is érintenek a kínzó tünetek

– Az allergia egy krónikus betegség, melynek – kellemetlen kísérő tüneteken kívül – idővel súlyosabb szövődményei is kialakulhatnak, ezért érdemes komolyan venni. Akik valamilyen fa virágporára érzékenyek, készüljenek fel a csúcsidőszakra, ha szükséges kérjenek tanácsot háziorvosuktól, kezelőorvosuktól a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében – tanácsolták. 

Az érintetteknél a legjellemzőbb allergiás tünetek, melyek egyaránt érinthetik a felnőtteket, gyermekeket:

  • orrfolyással, tüsszögéssel járó szénanátha
  • szemviszketés, 
  • könnyezés
  • duzzadt orrnyálkahártya
  • asztmatikus tünetek (köhögés, fulladás, nehézlégzés)

Mint írták, a fenti tünetek észlelésekor javasolt mihamarabb háziorvoshoz, kezelőorvoshoz fordulni, aki szükség esetén a tünetek megszüntetése, életminőség javulása érdekében életmódbéli tanácsokat és javaslatokat adhat, és amennyiben indokoltnak látja, tovább irányíthatja speciális, például allergológiai vagy tüdőgyógyászati szakrendelésekre.
Emellett a parlagfű allergiások számára tanácsos az időben, még tavasszal elkezdett gyógyszerszedés a gyakoribb haj-és ágyneműmosás, a gyakoribb portalanítás. 

Súlyos bírság járhat az allergén növény irtásának elmulasztása miatt

Mivel a parlagfű allergia nagyon súlyos és kínzó tüneteket okoz, így kötelező az allergén növény irtása. Ezt a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi is. 

– A Földhivatali Főosztály már júniusban megkezdte az ellenőrzéseket. Tizenhárom foltot mértek be, mely összesen 22 helyrajzi számot érintett. Bírságot 2 esetben szabtak ki, összesen 45 ezer forint összegben – válaszolta kérdésünkre a kormányhivatal. Ám a bírság ettől sokkal nagyobb is lehet. A jogszabályban meghatározottak szerint a büntetés mértéke a terület nagyságától, és a parlagfüves folton belüli felületi borítottság mértékétől függően 15 ezer és  5 millió forint között szabható ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában