Intézményvezetőket kérdeztünk

2024.08.02. 13:55

A tiltás nem működőképes, a korlátozás járható út lehet – igazgatók az okoseszközöket tiltó rendeletről

Szeptembertől új időszámítás köszönt be a mobiltelefonok iskolai használatában. Akkor lép életbe egy új kormányrendelet, amely korlátozza, szabályozza a mobiltelefon használatát az oktatási intézményekben. Vajon mit gondolnak az intézményvezetők?

Szoljon.hu

Szükség van a mobiltelefonokra, digitális eszközökre az iskolákban? Vélemények és ellenvélemények hallhatók az üggyel kapcsolatban. Az utca emberét már megkérdeztük, kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek mobiltelefonok használatának korlátozásáról az intézményvezetők.

mobiltelefonok használata, mobil, iskola
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

A tankerület több intézményében gyakorlat már a telefonok leadása

– A jogszabály még nem lépett hatályba. A tervezet szerint a fenntartó ellenőrizheti a jogszabályok betartását, de erre külön eljárásrendet nem határoztak meg – emelte ki elsőként válaszában a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

– A központ fenntartásában lévő több intézményben egyébként bevett gyakorlat a mobiltelefonok leadása az adott tanítási napon, így az intézményeket nem érinti váratlanul a tervezett változtatás – emelte ki Rusvai Károly, aki hozzátette:

az, hogy hogyan tarthatók és tartathatók be a rendeletben leírtak, majd szeptember után, a gyakorlatban derül ki.

– A tanároknak, és az iskolaőröknek nem feladata ellenőrizni a tanulók táskáját. Amennyiben a gyanú felmerül, hogy valamely tiltott tárgyat birtokol egy diák, abban az esetben a pedagógus jogosult felszólítani a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában. Szükség esetén pedig értesíti az igazgatót, fenntartót, vagy akár a rendőrséget és a szülőt is – mondta el a témával kapcsolatban a tankerületi igazgató.

Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra / Forrás: MW archív

Kiemelte: a 18. életévet betöltött nagykorú tanuló az intézménnyel fennálló tanulói jogviszonya alatt magára nézve kötelezőnek ismeri el az intézmény házirendjét, így az abban, illetve az azt szabályozó jogszabályokban rögzített jogoknak és kötelezettségeknek ugyanúgy alanya, mint kiskorú tanulótársai.

Az iskolaigazgató szerint a középiskolásoknál nehezebb lehet betartatni a rendeletet

– Nálunk eddig is úgy működött és azt gondolom ezután is úgy fog, hogy az óra idejére a diákok elteszik a telefont. Dolgozat alatt pedig a tanár asztalán sorakoznak a mobilok – kezdte Deák László, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Hozzátette: véleménye szerint nem működőképes stratégia elvenni a középiskolás tanulóktól a mobilkészülékeket.

– Természetesen, ha a rendelet megköveteli, betartatjuk, de ez a korosztály már nagyon önálló, az ő esetükben nem feltétlenül ez a jó megoldás – fogalmazott Deák László.

Ugyanakkor kiemelte, azzal egyetért, hogy az általános iskolákban, főleg alsó tagozatban szükséges a telefonok használatának korlátozása.

– Az ennyi idős gyerekek figyelme még sokkal könnyebben elkalandozik. Éppen ezért semmi szükség arra, hogy ezt az okoseszközök tovább bonyolítsák, határt kell húzni – vélekedett az igazgató.

NB Deák László  (2 of 3)
Deák László, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW archív

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában