Gazdaság

8 órája

Csökkent a jászkunsági ipari termelés, de már sejteti magát a jó megoldás

Az országoshoz hasonlóan bezuhant a jászkunsági ipari termelés a is. A vállalatok keresik a megoldást, nem akarják szélnek ereszteni dolgozóikat.

Rózsa Róbert

– Sajnos nálunk is csökkent – mondta röviden, tömören hírportálunknak dr. Sziráki András. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét a jászkunsági ipari termelésről kérdeztünk, mégpedig annak a nem túl kedvező adatsornak a nyomán, amelyet a napokban a Központi Statisztikai Hivatal közölt (KSH).

jászkunsági ipari termelés, csökken, leépítés, Jászkunság, Sziráki András
Gyártás a McHale Hungária Kft. szolnoki üzemében. A vármegyeszékhelyen valamelyest jobb a helyzet, mint a térségben, júliusban csökkent a jászkunsági ipari termelés
Fotó: Mészáros János / Forrás: Illusztráció / MW Archívum

Kedvezőtlen számok érkeztek júliusra

Aszerint júliusban 1,3 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés mértéke az előző év júliusához viszonyítva. Az ipari export volumene 1,5 százalékkal ugyan növekedett, de azon belül a járműgyártás kivitele 8,5, a villamos berendezés gyártásáé 1,9 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest. Az iparon belül döntő, 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4 százalékkal volt kisebb. Nem alakult jobban a helyzet az egész évet tekintve sem.

A 2024-es január-júliusi ipari termelés három százalékkal maradt el a 2023-ashoz képest.

A júliusi adatok kapcsán a KSH arról tájékoztatott, hogy az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ám hogy azon belül térségünk helyzete hogyan alakult, nem derült ki.

Jászkunsági ipari termelés: a Jászságban romlott, Szolnokon valamennyit javult helyzet

Mint a kamarai elnöktől megtudtuk, a jászkunsági csökkenés elsősorban a nagy cégek – például a Samsung és az Electrolux – piacvesztése miatt történt.

– Az ipari termelés nagyjából felét a Jászság adja, harminc százalékot Szolnok, a fennmaradó arányon a többiek osztoznak – fejtette ki dr. Sziráki András. Elmondta, vármegyénken belül a Jászságban tapasztalható visszaesés, a Nagykunság ipara stagnál, míg Szolnokon egy-két százalékos növekedés volt tapasztalható.

A problémát a világpiac kedvezőtlen alakulása jelenti.

– A Samsung például 83-84 százalékban exportra termel. Márpedig a nemzetközi helyzetet az elmúlt években a migráció, a koronavírus-járvány, a háború és az energiaválság határozta meg – fejtette ki az elnök, hangsúlyozva, a cégek nem tudnak egyik napról a másikra termékszerkezetet váltani.

A cégek mindent megtesznek

Halvány jelek szerinte már vannak arra nézvést, hogy a jászkunsági ipari termelés talán már túl van a nehezén, és hamarosan növekedő pályára tud állni.

Abban reménykednek, hogy a háborús helyzet előbb-utóbb rendeződik, és ez kedvezően hat majd a vállalkozásokra is.

– A cégek maguk nem sokat tehetnek, de amit lehet, azt megteszik. Árat nem tudnak csökkenteni, ugyanakkor nem terveznek leépítést sem – sorolta az elnök. Mint mondta, jellemzően konstruktív megoldást keresnek. Ilyen például, hogy nyolc helyett hatórás munkaidőben foglalkoztatják dolgozóikat. Sziráki András kiemelte, jellemzően pozitív vállalati magatartást tapasztalt, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei cégek is abban érdekeltek, hogy mielőbb „rendeződjenek a sorok”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!