Tűzvész

2024.08.14. 14:06

„Óriási robbanás, majd rengeteg füst” – vulkánkitörést idézett a kigyulladt karcagi üzem - videóval, galériával

Ömlött a fekete füst kedd délután Karcagon, a helyiek rémülten futottak ablakaikhoz és csak remélték, hogy a hatóságok mielőbb a helyszínre érkeznek. Ugyanis megismétlődött az a rémálom, amit már három évvel ezelőtt átéltek. Kedden újra tűz ütött ki a karcagi E-Hull telephelyén.

Daróczi Erzsébet

Mint arról korábban hírt adtunk, kedd délután Karcagon tűz ütött ki egy József nádor úti, elektronikai hulladék feldolgozásával foglalkozó cég telephelyén. A lángok az udvaron keletkezett hulladékból indultak ki és innen terjedtek át egy 1.500 négyzetméteres készáruraktárra, egy ugyanekkora alapterületű nyitott színre, egy üzemcsarnok 300 négyzetméteres helyiségére, illetve 150 négyzetméteren a tetőszerkezetre is.

Feketén égett a karcagi szeméttelep
Fotó: Csanádi István

– Az eset idején negyvenöt munkás volt az épületben, ők időben ki tudtak jönni. A karcagi, szolnoki, tiszafüredi, mezőtúri, püspökladányi, hajdúszoboszlói, berettyóújfalui, szeghalmi, mezőberényi, szarvasi, mezőkövesdi, békéscsabai, debreceni és tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása alatt több oldalról, összesen tizenkét víz- és habsugár használatával avatkoztak be, illetve védték az üzemcsarnok gépészeti berendezéseit. A helyszínen dolgozott a katasztrófavédelmi mobil labor is. Mindeközben egy erőgép folyamatosan átforgatta az udvaron felhalmozott hulladékhalmokat. A munkálatok szerda délelőtt is tartanak – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám tűzoltó főhadnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mint a helyszínen szerda délelőtt 11-kor készült fotóinkon is látszik, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

Udvaráról nézte végig, ahogy kigyulladt az üzem

– Az udvaron dolgoztam, amikor Marika, a feleségem szólt, hogy nézzem meg mekkora nagy füst van. Kimentem a ház elé, abban a pillanatban észrevettem, hogy ez az E-hull-tól jön, annál is inkább, mert három-négy évvel ezelőtt pontosan ott voltam a cég irodaépületében, amikor ugyanilyen tűzeset történt. Kimentem megnézni, hogy most mi történhetett – mondja Kurucz István, egy karcagi lakos, aki udvaráról nézte végig a tűzesetet.

– Megkérdeztem a tűzoltókat, hogy személyi sérülés van-e, közölték, hogy nincs. 

Ahogy láttuk, egyre több tűzoltó érkezett és folyamatosan küzdöttek a lángokkal.

– Még este fél tízkor messziről lehetett látni a füstöt, de lángot már nem. Láttam, hogy még most is dolgoznak a tűzoltók a területen – fogalmazott Kurucz István, aki pár éve maga is élt már át a telephely udvarán tűzesetet.

A vasút mellett szállt a fekete füst, az ott lakók féltek

Körülbelül 150-200 méterre laknak a vasútállomástól Katalinék. Mint a fiatalasszony elmondta, ő dolgozni volt, férje és anyósa tartózkodtak otthon.

Fél három körül hatalmas durranásokat hallottak, majd a férjem az udvarra kiment és már látta is a hatalmas füstöt.

– Túl nagy hangja nem volt a robbanásnak, anyósom nagyon megijedt, halálfélelme volt. Mi attól paráztunk be, nehogy átjöjjön a tűz a betonplaccon át az utcánkra is. Amikor hívtam a páromat, azt mondta a bejárati ajtónk tűzforró volt, akkora hő volt, de nem olvadt meg szerencsére, az ablakok sem törtek ki, de a káros anyag kibocsátástól tartunk. Este féltíz körül még füstölt az egész, akkor írt rám egy ismerős, nem mentem át megnézni, a tehervonatok ott álltak reggel a síneken.

Az egész utca félt, éjszaka mi sem mertünk aludni, hogy mi lesz, ha átterjed a tűz.

– A katasztrófaturisták félelemből vagy kíváncsiságból rohantak ki nem tudom, de szörnyű éjszakánk volt, ablakot nem mertünk nyitni, szellőztetni sem mertünk – fogalmazott.

Ézsiás Antal nyugdíjas épp Debrecenből tartott haza vonattal, több karcagival egyetemben.

– Késett a vonatunk, Püspökladányban volt fél 4-kor. Onnan elindulva, már az ablakból kinézve gyanús volt, hogy furcsa felhő van az égen, de onnan csak a füsttömeget láttuk. Amikor a vonat közelebb ért, már látszott, hogy komoly, nagy tűz van. Először arra gondoltam, hogy a vasúti töltés ég, de ahogy jött a vonat befelé, a hűtőháznál már láttam, hogy ennél sokkal nagyobb a baj.

Olyan volt az egész, mint egy vulkánkitörés.

Egy darabig függőlegesen ment ez az óriási, sötét, fekete, szürke felhő, láng nem volt, csak füst. Amikor a vonatról leszálltunk, feljöttünk a lépcsőn, már 15:45 volt, akkorra a szél fordult annyira, hogy visszasodorta a Rizshántoló felé a füstöt, tehát eltakarta már a napot is. Akkor azt mondtam az útitársaimnak, hogy ez nem semmi. Akkor már lehetett érezni műanyag égett szagot. Attól is féltünk, hogy nem engedik be az állomásra vonatot, de némi késéssel megérkeztünk, s a 4-es főúton is ment a forgalom, bár a rendőrség ott állt a sarkon. Azóta több ismerőssel beszéltem, ők mondták, hogy látszott a füst Mezőtúrról, Szolnokról is.

Olyan volt az egész, mintha az egy sátor lett volna fölöttem, vagy napfogyatkozás lett volna, ahogy kiszálltam a vonatból

– idézte fel a látottakat Ézsiás Antal.

Szepesi Tibor szerint jelentős kár keletkezett

A történtekkel kapcsolatban Szepesi Tibor, Karcag polgármestere az alábbi közleményt juttatta el hírportálunkhoz:

– Szerda reggel az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. telephelyén tájékozódtam a tűzesetről. Puskás László ügyvezető úr tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. A munkahelyek biztonságban vannak. Jelenleg folynak a hatósági vizsgálatok. Köszönöm minden tűzoltónak, akik fáradhatatlanul végzik a helyszínen a munkájukat!

A tűzoltók még mindig a helyszínen vannak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában