Ankara

2024.07.25. 14:06

Micsoda pech! Egyetlen rossz mozdulat véget vetett a földvári biliárdos világbajnoki menetelésének

A kvalifikációs versenyen bekerült a legjobb 32 játékos közé, így utazhatott ki a megméretésre. Tóth László tiszaföldvári biliárdversenyző részt vett a 2024-es világbajnokságon, Ankarában. Egy sérülés miatt viszont nem menetelt a nyolc közé...

Pakainé Pusztai Nóra

A világ legjobb biliárdjátékosai találkoztak Ankarában, ahol nemrég világbajnokságot rendeztek a török szövetség exkluzív arénájában. A tiszaföldvári Tóth László pályafutásának ötödik világbajnoki szereplése volt az idei karambol műlökésben. A 32 résztvevő 10 országból és 3 kontinensről érkezett. A mezőnyben többek között 5 világbajnok és 4 Európa bajnok szerepelt. A résztvevők 8 négy fős csoportban mérték össze tudásukat, hogy aztán a legjobb 16-ba és ezáltal a kieséses szakaszba kerüljenek. A hazai versenyző három győzelemmel veretlenül, csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16-ba, amelyre a magyar versenyzőként a sportág 1937 óta íródó történelmében eddig sosem volt példa.

 Veretlenül menetelt a csoportkörből a legjobb 16 közé a világbajnokságon Tóth László tiszaföldvári biliárdversenyző
Forrás: Beküldött fotó

Veretlenül, csoportelsőként jutott a legjobb tizenhat közé 

Az első mérkőzése a japán Shinobu Tanaka ellen (76-33), míg a második a török Emrah Tac ellen (131-91) is magabiztos győzelemmel zárult. A harmadik ellenfél bizonyult a legerősebbnek, 2019 Európa bajnoka, Erik Vijverberg személyében. Ez volt a legizgalmasabb meccs. A mérkőzés első 30 percében a holland dominált és hátrányból játszott a magyar versenyző, de féltávnál, az 5 perces szünetre már úgy mentek el, hogy Tóth László vezetett (58-53). Az előny a mérkőzés végéig megmaradt, viszont a hollandnak az utolsó percben lehetősége lett volna megnyerni a meccset, de ez nem sikerült neki, így a magyar versenyző 7 ponttal legyőzte holland riválisát, 108-101 lett a végeredmény.

Mindent megtett, de ez sem volt elegendő...

László következő mérkőzésén a negyeddöntőbe jutásért a háromszoros világbajnok francia Jean Reverchon ellen játszott. A mérkőzés feléig szoros volt az állás, de a szünet után folytatva egy váratlan kézsérülés miatt csökkent a teljesítménye a magyar versenyzőnek, és onnantól kevés pontot tudott szerezni, így Reverchon könnyedén (74-116) jutott a legjobb 8 közé.

Elégedett a teljesítményével a tiszaföldvári biliárd versenyző

– Örülök, hogy sikerült bejutni a legjobb 16-ba. Nincs bennem rossz érzés, mert innen nem valósult meg a további menetelés. Tudom, hogy mindent megtettem, de ez sem volt elegendő – nyilatkozta a versenyző, aki sérülés miatt nem tudott az utolsó mérkőzésen jobban teljesíteni. 

– Ettől a pillanattól kezdve minden mozdulat zavart a játékban, és ezzel a helyzettel nem tudtam mit kezdeni. A többszörös világbajnok Reverchon, mint mindig, nagyon kemény ellenfél volt, bízom benne, hogy lesz még alkalmam ellene játszani. Jövőre is megrendezik a világbajnokságot, a helyszín ismét a török főváros lesz, remélem kapok egy újabb lehetőséget – fogalmazott. 

Világ- és Európa-bajnokokkal szerepelt együtt

Az idei világbajnokság mezőnye igen erősnek bizonyult. A tavalyi második helyezett francia Kevin Tran nem tudott bekerülni a legjobb 32-be. Többek a következő körben búcsúztak. 

A döntőt végül két török játékos vívta egymással, Haci Arap Yaman és Baris Cin. A mérkőzés első szakasza egyértelműen Yaman dominanciáját mutatta, mivel 102 pontot szerzett hiba nélkül, ezzel jelentős előnyt szerezve. Cin, aki a regnáló Európa bajnok, erőre kapott és behozható távolságra csökkentette a különbséget, de végül Yaman túl erős volt, és 16 évvel a 2008-as győzelmét követően második világbajnoki címét is megszerezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában