Szűrés

2024.07.20. 14:30

Az újraélesztést is bemutatták a szolnoki egészségnapon – galériával

Az egészség életre szóló stratégia – ez volt az egyik legfontosabb motívuma a szolnoki egészségnapnak, amelyen azt is elmondták, hogyan építsük fel e stratégiát.

Rózsa Róbert

Életmentő beavatkozás zajlott szombaton, Szolnok Pletykafalu városrészében. Szerencsére nem igazi. A műveletet a mentőszolgálat szakemberei mutatták be az aznapra szervezett egészségnapon, mégpedig azért, hogy ha a résztvevők valamelyikének ne adj’ isten újra kellene élesztenie valakit, tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

egészségnap, Pletykafalu, Szolnok, egészség, szűrés, beteg, betegség
Az újraélesztést is megtanulhatták a szolnoki egészségnap résztvevői. Hasznos fogás
Fotó: Rózsa Róbert

Az újraélesztési gyakorlat csak az egyike volt azoknak a programoknak, amelyeken a Pletykafalun tartott egészségnapra ellátogatók részt vehettek. Vizsgálatok, szűrések és előadások is várták az érdeklődőket, a gyerekek pedig kézműves programokon vehettek részt.

Hagyományteremtő céllal szerveztek egészségnapot

– Most először szerveztünk komplex szűrővizsgálatot, mert úgy láttuk, nagy igény van erre – mondta el a helyszínen hírportálunknak az egészségnap szervezője.

Fekete Anikó kifejtette, a prevencióra szerették volna felhívni a figyelmet házi gyerekorvosok, háziorvosok, dietetikusok, mentők segítségével.

Mindehhez kiadványt is készítettek, amely még a helyes alváshoz, táplálkozáshoz is nyújt praktikákat, és amely tippeket így a részvevők haza is vihettek.

A beteg és az orvos együttműködését hangsúlyozták

– Az egészségről beszélni mindig aktuális. Maga az egészség is egy diagnózis, az orvosra pedig ne úgy tekintsünk, mint aki az egészséget lerombolja. Menjünk vizsgálatra akkor is, amikor egészségesnek érezzük magunkat, hiszen bárkinek lehetnek rejtett egészségügyi kockázatai.

Az egészség ugyanis egy életre szóló stratégia 

– ezt már dr. Székely Enikő háziorvos mondta el az egészségnapon annak kapcsán, hogy a szűréseken túl milyen hozadéka lehet a programnak.

Ő egészségügyi kollégáival ezt a szemléletet próbálta átadni a rendezvényen.

– A megelőzéshez fel kell ismerni a betegségek előtti fázisokat, és ez igényli a beteggel való együttgondolkodást. Értenünk kell, hogy miért akad el a beteg, és hogyan mozdíthatjuk ki őt a betegséggel kapcsolatos szorongásából – magyarázta a háziorvos. Szerinte ehhez közösségi szemléletre is szükség van – az egészségnap, amelyet így egy kvázi kezdőpontnak szántak, erre is alkalmas.

A tűz károsultjainak is gyűjtöttek

Mint hírportálunk is beszámolt, a közelmúltban lakhatatlanná vált a Pletykafalun élő Deák család háza. Otthonuk a Rák utcai garázstűz következtében károsodott jelentősen. Az egészségnap szervezői a család megsegítésére gyűjtést is szerveztek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában