Döntés

2024.06.05. 09:23

Ez a Szolnok melletti város meggátolja, hogy a többlakásos társasházak épüljenek családi házak mellé a településen

Hogy a befektetők kinézték-e az abonyi családi házas övezetek telkeit, azt nem tudni. De a város elébe ment a dolognak, és olyan rendeletet fogadott el, amely meggátolja, hogy többlakásos társasházak épüljenek családi házak szomszédságába.

Rózsa Róbert

Csütörtökön tartotta meg rendes ülését Abony képviselő-testülete. A városatyák egyebek mellett egy különleges döntést is hoztak: átírják a helyi építési szabályzatról szóló rendeletet, annak elkészültéig pedig változtatási tilalom él a városközponti és belterületi telkekre. Ennek értelmében legfeljebb egylakásos társasházak épülhetnek az érintett ingatlanokon. A döntés azért született, mert a város szeretné megakadályozni, hogy oda nem illő többlakásos társasház épülhessen egy-egy ilyen telekre.

társasház, lakás
Abonyban nem várják meg az ingatlanos befektetők megjelenését: tilalommal védik a telkeket a többlakásos társasházak építéséről
Fotó: MW Archívum / Forrás: Illsuztráció

Társasházi stop, amíg elkészül a rendelet

Az erről szóló előterjesztés szerint Abony tulajdonképpen lépéskényszerbe került. Mint írták, a várost eddig elkerülte a nagyszabású lakótelep-fejlesztés, azonban a környékbeli városokban tapasztalható ingatlanár-növekedés miatt Abony is vonzóvá válhat a befektetők számára. Márpedig a jelenlegi építési szabályzat nem tiltja, hogy akár hatlakásos társasházat is építhessenek családi ház mellé. Noha azt az előterjesztés is kimondja, hogy a városközpontokban van létjogosultsága a többlakásos társasházak építésének, ugyanakkor Abonyban ez nyomban felvetné parkolóhelyek számának kérdését.

Mindezt megelőzendő, a képviselő-testület úgy döntött, erre vonatkozóan módosítják az építési szabályzatot. A tervezetet várhatóan nyár végén tárgyalják a képviselők. Addig is változtatási tilalmat rendeltek el a belterületi és városközponti telkekre.

A döntés – áll az elfogadott szövegben – nem akadályozza jelentősen a beruházásokat, és egylakásos társasházakat továbbra is lehet építeni.

Idén is lesz Abonyi Vágta

Az testületi-ülésen Balogh-Kökény Krisztina, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának vezetője számolt be a központ tavalyi munkásságáról. Elmondta, sok adomány érkezett hozzájuk, a napi élelmiszermentés révén 1401 családot tudtak támogatni.

A képviselők elfogadták a 2023-as zárszámadást. Ennek főösszege 5 milliárd 553 millió forint, a maradvány 2 milliárd 211 millió forint. Mint Pető Zsolt polgármester ismertette, saját bevételeiken belül jelentős tételt, 472 millió forintot képeznek az adóbevételek, amely 92 millióval több az azt megelőző évinél. Kiadási oldalon a dologi kiadások a teljes összeg több mint felét, a személyi juttatások pedig több mint harmadát teszik ki. A maradvány több mint egymilliárd forinttal magasabb az előző évinél.

Elfogadta a testület az ABOKOM Nonprofit Kft. és az Abonyi Városfejlesztő Kft. 2023-as mérlegbeszámolóját is. Döntöttek arról is, hogy a Gyöngyszemek Óvoda nyolc, a Pingvines Óvoda és Bölcsőde nyolc, a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde hét csoportot indít a 2024 szeptemberében induló nevelési évben.

Támogatja a város az első osztályos diákok úszásoktatását. Erre a célra minden elsős tíz alkalmas, tíz napra szóló bérletet kap, a kezdeményezés anyagi hátterét az önkormányzat költségvetésében rendezi. Megszavazták a képviselők a Kinizsi Pál Gimnázium végzőseinek strandbelépési támogatását is, valamint hogy nyáron az abonyi diákok ingyen használhatják a Mucsányi Tamás Műfüves Pályát. Továbbá az Apponyi Albert utcai birkózóterem is visszakerült a város vagyonkezelésébe.

Döntött arról is a testület, hogy idén is megtartják az Abonyi Vágtát. A Nemzeti Vágta országos történelmi lóverseny részeként két éve indult az Abonyi Vágta. Mint Pető Zsolt emlékeztetett, akkor két évre vállalták a részvételt, de a rendezvény az egyik legsikeresebb helyi programnak bizonyult, így továbbra is a része kívánnak maradni a sorozatnak. Az Abonyi Vágtát idén augusztus 3-án rendezik, és ezúttal nem koncerttel hangolnak rá előző nap, hanem éjszakai fogathajtó versennyel.

Továbbra is kamionok járják a 4-est

Napirendek előtt több kényes téma is szóba került a csütörtöki abonyi testületi ülésen. Dudinszky Anna Mónika alpolgármester arról szólt, komoly költsége van Abonyban a bölcsődei fenntartásnak, és szerinte érdemes lenne bevezetni, hogy csak OEP-es jogviszony-igazolással vegyenek fel gyerekeket. Ugyanis – mutatott rá – tud olyan szülőről, aki nem dolgozik, a gyereke mégis bölcsődébe jár, és foglalja a helyet olyan gyerekek elől, akiknek valóban munkába járnak a szülei.

Továbbra is kamionok járnak a belterületi 4-es úton, a helybeliek pedig tudni szeretnék, meddig marad fent ez a helyzet – mondta el Mészáros László János képviselő. Szólt arról is, a DAKÖV Dembinszky úti átereszének vákuumszelepei elöregedtek és cserélni kellene azokat. Jelezte azt is, a sertéstelepről gyakran bűz terjed a város felé, míg a Parkerdő kerítés melletti részén lakók féltik a házaikat az ottani, túl nagyra nőtt nyárfák miatt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában