Visszatekintő

2 órája

Elképesztő titkokat rejt a Tisza: ezek a rejtélyes maradványok bukkantak elő a mélyből

Az elmúlt években folyóink többféle arcát is megismerhettük. Volt, hogy félelmetesen magasba emelkedtek, máskor pedig szinte a kiszáradás határára kerültek. A forró, száraz időszakok nem egyszer eredményeztek rekordalacsony vízállásokat. A sajnálatos jelenség pozitív hozadéka, hogy régi, különleges dolgok kerültek felszínre, közöttük számos régészeti leletek. Lássuk, milyen csodákat rejt a Tisza!

Rimóczi Ágnes

Egy több száz évvel ezelőtt, különleges kor mementójaként újra és újra előbukkanó török kori fahíd, titokzatos, ritkán látott hajóroncsok, a habokból kiemelkedő rejtélyes szigetek – az elmúlt időszakban sorra számoltunk be hírportálunkon, milyen különleges „kincsek” kerültek felszínre a Tisza és Zagyva alacsony vízállásának köszönhetően. A mozgalmas nyár után érdemes számba vennünk, milyen titkokat is rejtenek csodálatos folyóink!

tisza,maradványok,Szolnok,hajóroncsok
Kevesen tudják, hogy milyen rejtélyes hajóroncsok lógnak ki a Tisza szolnoki folyószakaszán alacsony vízállásnál. Ezek a bőgőshajók régen rendkívül kedvelt vízi járműnek számítottak
Fotó: Mészáros János

A török hídtól a stéglábakig: titkok a Tisza mélyéről

A cibakházi sziget többször is valóságos turisztikai látványosság lett ebben az évben. Egészen különleges látványt nyújtott az újra és újra felszínre bukkanó homokpad.

Már azon sem lepődtünk meg, hogy ezen a nyáron is meg lehetett figyelni a szőke folyóban rejtőző, történelmi jelentőségű török kori híd maradványait is a belvárosi híd mellett. Az 1562-ben épült Tisza-híd cölöpjei jól megfigyelhetőek voltak, egy szolnoki egyesület még látványos víz alatti felvételeket is készített arról. 

Lélegzetelállító víz alatti felvételeket készített a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület a török kori hídról
Fotó: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület 

Arról is beszámoltunk, hogy egy ódon stég lábának megmaradt elemei is láthatóvá váltak a szabadstranddal szemben.

A rejtélyes hajóroncsok sem maradtak víz alatt

És persze „felbőgtek” a hajóroncsok is. A két hajómaradvány a Tisza extrém alacsony vízállása miatt ismét megmutatta magát. Az első roncsot még Rigó Gábor, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára fedezte fel az intézmény előtti partszakaszon, még 2015-ben. A másodikat pedig évekkel később fotóriporterünk, Mészáros János vette észre a folyóban, nem messze a másik egykori  jármű maradványaitól.

És hogy milyen vízi alkalmatosságok ezek? Úgynevezett bőgőshajók, mely a tizenkilencedik század egyik kedvelt hajótípusa volt. Nevét onnan kapta, hogy orrtőkéje vége egy nagybőgő nyakára hasonlított. A szolnoki dereglyeleleteken már nincs meg a csavart orr. A maradványok a víz alatt töltött hosszú idő ellenére azonban ma is egészen kiváló állapotban maradtak meg a Tisza medrében.

Rendkívüli régészeti leletek kerültek felszínre

Az alacsony vízállás miatt egyébként szeptember első napjaiban az egykori szolnoki várkapu alatt egy középkori kikötő, a Zagyva-torkolat túloldalán pedig a szolnoki malomba őrölni szánt terményeket szállító, modern-kori kereskedelmi kikötő maradványai váltak láthatóvá.

Elképesztő felfedezést tett egy kíváncsi kisfiú

A közelmúltban pedig rendkívüli dologra bukkant egy 12 éves kisfiú Szolnokon, az alacsony vízállású Tisza iszapos partján. Gyurkó Henriknek, a szolnoki Waldorf iskola kisdiákjának értékes kincsei néhány napig a szobája polcán díszelegtek, míg végül a Damjanich János Múzeumnak adományozta e régészeti leleteket.

Egy tizenkét éves szolnoki diák, Gyurkó Henrik nemrég szenzációs régészeti leletekre bukkant a Tisza iszapjában
Fotó: Mészáros Géza

Kijelenthető tehát, hogy valóságos kincseket rejtenek folyóink, különösen a Tisza. Ki tudja, talán legközelebb éppen mi lelünk rá valamelyikre...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában