Esemény

2023.12.28. 19:00

Tartalmas évet zártak a „jászok Nobel-díjasai”

December 28-án, Aprószentek napján rendezték meg a Jászságért díjasok hagyományos év végi találkozóját Jászberényben, a Jász Múzeumban.

Illés Anita

A Jászságért díjasok év végi találkozóját csütörtökön rendezték meg a Jász Múzeumban

Fotó: Pesti József

Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke felidézte, hogy sokáig az ötletgazda, Fodor István Ferenc Jászságért díjas helytörténész szervezte az összejövetelt Jászjákóhalmán, a Gazdakörben. 

Halála után Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója folytatta a hagyományt és azóta a Jász Múzeum ad otthont a rendezvénynek. Házigazdaként Gulyás András Zoltán, múzeumigazgató köszöntötte a rangos elismerés birtokosait. Elmondta, hogy szeretné folytatni elődje munkáját, valamint tervei között szerepel például a múzeumpedagógia és a digitalizálási tevékenység erősítése is. 

Emellett az intézmény fontos feladata továbbra is a jászsági helytörténeti gyűjtemények, tájházak szakmai segítése. Az eseményen dr. Körei-Nagy Katalin, a találkozó főszervezője tolmácsolta azoknak a Jászságért díjasoknak a jókívánságait, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen. Aprószentek napjának jellegzetes szokását, a vesszőzést Dr. Körei-Nagy József idézte fel, majd mindenkit megvesszőzve kívánt jó egészséget az új esztendőre. 

Ezután a „jászok Nobel-díjasai” beszámoltak az elmúlt egy évben végzett tevékenységükről, értékfeltáró, tudományos munkájukról és a hagyományőrző közösségek rendezvényeiről. Bemutatták aktuális helytörténeti kutatásaikat, publikációikat és természetesen a jövőbeli terveiket is megosztották egymással. A jó hangulatú megbeszélés közös ebéddel ért véget.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában